European Union

IP/05/664

Brussel, 3 juni 2005

Concurrentie: Commissie verzoekt om opmerkingen van belanghebbenden over de toezeggingen van ALROSA en De Beers

De Europese Commissie verzoekt de belanghebbenden om uiterlijk op 3 juli 2005 hun opmerkingen mee te delen over de door ALROSA en De Beers gedane toezeggingen in een zaak betreffende de markt voor ruwe diamanten. Deze zaak valt onder de regels van het EG-Verdrag volgens welke kartels en misbruik van een monopolie is verboden (artikelen 81 en 82). De Commissie vreesde dat de door De Beers bij ALROSA aangekochte hoeveelheden ruwe diamanten zowel de marktmarkt van De Beers zou vergroten als de onderneming ALROSA als een alternatieve bevoorradingsbron zou doen verdwijnen. De toezeggingen van de partijen hebben tot doel deze vrees uit de weg te ruimen door de hoeveelheid diamanten die De Beers van ALROSA koopt, in te perken.

De toezeggingen van ALROSA en De Beers houden in dat de hoeveelheid diamanten die De Beers, de grootste leverancier van ruwe diamanten ter wereld, aankoopt bij het Russische overheidsbedrijf ALROSA, de op één na grootste diamantproducent, over een periode van zes jaar geleidelijk zal verminderen en na die periode nog ten hoogste een waarde van 275 miljoen dollar per jaar zal hebben (zie IP/04/1513). De volledige tekst van de toezeggingen is ook beschikbaar op de website van DG Concurrentie van de Commissie:

http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/cases/index/by_nr_76.h tml#i38_381

De bekendmaking waarin de belanghebbenden formeel wordt verzocht opmerkingen over de toezeggingen mee te delen werd gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU (C 136 van 03.06.2005). Daarin is vermeld dat de opmerkingen binnen één maand vanaf de datum van de bekendmaking moeten worden ingediend.

Afhankelijk van de ontvangen opmerkingen kan de Commissie de toezeggingen aannemen, zodat deze een verbindend karakter krijgen in de vorm van een zogenaamde "beschikking inzake toezeggingen" krachtens artikel 9 van Verordening 1/2003. Indien de ondernemingen daarna in strijd met een "beschikking inzake toezeggingen" handelen, kan een boete worden opgelegd.