Politie Groningen

Pilot luisterende cameras bijzonder succesvol (03/06/05)

Groningen 03-06-2005 - De nieuwste technologie op het gebied van het verhogen van de veiligheid op straat heeft alle vuurproeven doorstaan. Deze technologie agressiedetectie genaamd is uitgebreid getest in de binnenstad van Groningen.

Regiopolitie Groningen en de gemeente Groningen zijn enthousiast over de nieuwe toepassing. Medewerkers van de meldkamer kunnen met behulp van agressiedetectie agressie in een eerder stadium signaleren. Daardoor kunnen zij sneller beoordelen of iemand daadwerkelijk in gevaar is en men in actie moet komen. De politie heeft hiermee een effectief preventief middel ter beschikking gekregen dat de pakkans van geweldplegers vergroot.

Samenwerking
De test met agressiedetectie, ook wel bekent onder de naam luisterende cameras is afgerond. Het gaat hier om een samenwerking tussen de gemeente Groningen, de regiopolitie Groningen en het bedrijf Sound Intelligence. Dit bedrijf is een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen en heeft agressiedetectie ontwikkeld. Met de werking van het menselijk gehoor als uitgangspunt is software ontwikkeld die in staat is specifieke kenmerken van o.a. agressie en hulpgeroep uit het omgevingsgeluid op te pikken. Deze signalen activeren een camera en de beelden van de risicovolle situatie worden doorgegeven aan de meldkamer van de politie.

Pilot
De test is in maart 2005 gestart en is onlangs beëindigd. De pilot heeft bewezen dat de technologie voldoet aan de verwachtingen. Op bijzonder betrouwbare wijze is men erin geslaagd in een vroegtijdig stadium aan de meldkamer een melding door te geven. Het gaat hier om situaties waarin sprake is van verbale agressie. Situaties die in potentie kunnen escaleren tot fysiek geweld. Hierdoor is de politie in staat gebleken om eerder te anticiperen op de ontstane situatie dan voorheen.

De test heeft aangetoond dat alle agressiegevallen worden waargenomen en gedetecteerd. Daarnaast is het aannemelijk dat de agressiemomenten eerder worden waargenomen dan voorheen. Ook kan de persoon die de camera bedient geen risicomomenten missen omdat hij toevallig net naar andere beelden kijkt. Geluidsdetectie biedt vooral grote voordelen wanneer een aantal cameras door één uitkijker moet worden bediend.

Privacy,/b> Een belangrijk aspect in de proef is de privacy. Er worden geen opnames van het geluid gemaakt. Zodra een agressiemoment is gedetecteerd, wordt het beeld en het bijbehorende geluid opgeslagen. Alleen de Officier van Justtie kan in het geval van vervolging van een strafbaar feit toegang krijgen tot de audio-opnames van het betreffende moment.

---

--------------------------