Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 96

3 juni 2005

Rotterdam creëert 2750 leer/werkplekken

De gemeente Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College gaan leer/werkplekken creëren voor 2500 mbo-leerlingen en 250 hbo-leerlingen. Wethouder Geluk (Onderwijs) en bestuursvoorzitter Boekhoud van het Albeda College hebben daarover vanmorgen in Den Haag een intentieverklaring getekend met minister Van der Hoeven (Onderwijs), staatssecretaris Rutte (Onderwijs) en staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De projectdirectie Leren en Werken, een samenwerkingsverband van de ministeries van OCW en SZW, ondersteunt Rotterdam bij het creëren van de leer/werkplekken. De partijen werken de plannen voor 1 oktober uit in een convenant, waarbij partners uit het bedrijfsleven mede zullen ondertekenen.

De leer/werkplekken zijn bedoeld om mensen aan het leren te krijgen en eventueel aan (ander) werk te helpen. De gemeente, de hogeschool Rotterdam en het Albeda College onderschrijven de doelstellingen van het Rijk om 'een leven lang te leren'. De ministeries willen de komende twee jaar 15.000 leer/werktrajecten realiseren en hebben daarover vrijdag een plan van aanpak naar de Tweede Kamer gestuurd. Rotterdam speelt een belangrijke rol in deze aanpak.

Bedrijfsleven betrekken

De gemeente Rotterdam en de onderwijsinstellingen zullen het bedrijfsleven - zowel via de Economic Development Board Rotterdam als individuele werkgevers - betrekken bij de uitwerking. De samenwerkende partijen in Rotterdam vinden de combinatie van leren en werken een aantrekkelijke en effectieve manier om de scholing van werkenden en werkzoekenden te stimuleren. De leer/werkplekken zijn bovendien hard nodig om de beroepsbevolking in Rotterdam op hoger niveau te brengen. In een economie waarin kennis snel veroudert, is het belangrijk dat leren en werken elkaar gedurende de hele loopbaan afwisselen en versterken.

75 procent mbo-plekken voor laaggeschoolden

De 2500 leer/werkplekken op mbo-niveau zijn voor 75 procent bestemd voor laaggeschoolden, zowel voor ouderen als jongeren. De rest van de plaatsen is bedoeld voor leerlingen die het lesniveau 3 en 4 volgen. Totaal 500 trajecten zijn voor mensen die naast het beroepsonderwijs extra Nederlandse taalles moeten krijgen. Verder zijn 750 plekken bedoeld voor werkenden.

Studenten 'scouten' voor hbo-niveau

De 250 plekken op hbo-niveau zijn bestemd om een diverse groep aspirant-studenten een reële kans te bieden met succes een hbo-opleiding te beginnen. Volgens de gemeente en de onderwijsinstellingen vragen het lage opleidingsniveau en het voortijdig schoolverlaten in de regio om passende trajecten. Een onafhankelijk bureau gaat studenten 'scouten' en testen of zij geschikt zijn voor hbo-onderwijs. Het gaat om mensen die op basis van behaalde diploma's niet mogen beginnen, maar die met bijscholing wel snel kunnen instromen.

De partijen willen een leerwerkloket instellen, waar werkenden en werkzoekenden advies kunnen vragen over hun loopbaan en scholingsmogelijkheden.

noot voor de redactie/