Gemeente Bergambacht


Links

03-06-05 Plan van aanpak jeugdoverlast Krimpenerwaard

Bergambacht, 3 juni 2005.

Gemeenten formuleren gezamenlijk plan van aanpak jeugdoverlast

De gemeenten Bergambacht, Krimpen aan den IJssel, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist hebben al geruime tijd te maken met overlast die wordt veroorzaakt door groepen rondhangende jongeren. De overlast bestaat uit vernielingen, luidruchtig gedrag, verkeersonveiligheid door hard rijden met auto's en scooters en, in de weekenden, overmatig alcohol- en drugsgebruik.

---

Recent politie-onderzoek heeft aangetoond dat de jongeren in de Krimpenerwaard elkaar, over de gemeentegrenzen heen, opzoeken en bevestigen in normoverschrijdend gedrag. Omdat er sprake is van een gemeentegrensoverschrijdend vraagstuk hebben de 6 gemeenten, politie en Openbaar Ministerie besloten gezamenlijk een aanpak te formuleren. Deze aanpak vormt een aanvulling op het al langer bestaande lokale beleid in de verschillende gemeenten ter bestrijding van jeugdoverlast.

Het plan van aanpak waartoe is besloten bestaat uit maatregelen voor de korte termijn en maatregelen met een meer structurele doorwerking. Voor de korte termijn is voor de K5-gemeenten (Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek, Schoonhoven en Vlist) gekozen voor een verscherpt repressieve aanpak. Normoverschrijdend gedrag zal niet worden getolereerd en direct worden aangepakt. Om toezicht en handhaving zo effectief mogelijk te organiseren is er met ingang van 1 juni een speciaal driehoeksoverleg (gemeente, politie en justitie) ingesteld. De driehoek, die bestaat uit mr. J.H. Oosters (K5-gemeenten), F. Penders (politie Krimpenerwaard) en mw. mr. S. Van der Kallen (Officier van justitie), zal zich specifiek met de bestrijding van de jeugdoverlast bezig houden.

In aanvulling op deze maatregel heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Bergambacht besloten om met onmiddellijke ingang het toezicht in de kern Berkenwoude met behulp van een particulier beveiligingsbureau te intensiveren. De beveiligers werken vanzelfsprekend zeer nauw met de plaatselijke politie samen.

Ten behoeve van een meer structurele aanpak is besloten een projectgroep te vragen een Plan van aanpak Jeugdoverlast Krimpenerwaard op te stellen. Het plan wordt direct na de zomer gepresenteerd.

In de projectgroep zijn vertegenwoordigd de burgemeesters Jansen (Krimpen aan den IJssel), Berghoef (Vlist) en Oosters (Bergambacht/Ouderkerk), beleidsambtenaren van de gemeenten, vertegenwoordigers van politie (Hollands Midden en Rijnmond) en het Openbaar Ministerie. Bij haar werk zal de projectgroep andere participanten zoals het plaatselijke jeugd- en jongerenwerk, maatschappelijk werk, onderwijsinstellingen, instellingen ter bestrijding van bovenmatig alcohol en drugsgebruik etc. betrekken. Het Plan van aanpak Jeugdoverlast moet resulteren in meer samenhang in de al langer bestaande werkwijzen en methoden bij de diverse instellingen.

////////////////