FNV

FNV protesteert tegen arrestatie Zuid-Koreaanse vakbondsleider

Hij was net drie weken voorzitter van de nieuwe Zuid-Koreaanse Migrantenvakbond MTU, toen Anwar Hossain op 14 mei jl. werd gearresteerd. Meer dan 30 politieagenten waren bij zijn arrestatie betrokken. Hossain liep verwondingen op aan zijn hoofd en handen. Hij wordt vastgehouden in een gevangenis in Chungjoo, ten zuiden van Seoul. FNV-voorzitter Agnes Jongerius stuurde een protestbrief naar de Zuid-Koreaanse president.

De MTU werd op 24 april jl. opgericht en wil migrantenarbeiders in Zuid-Korea organiseren en opkomen voor hun rechten.

In 2003 werd een nieuwe arbeidswet van kracht voor migranten. De Koreaanse vakcentrale KCTU beschouwt deze `Act on Employment of Foreign Laborers' als `de Zuid-Koreaanse versie van slavenarbeid'.

Volgens de nieuwe wet mogen migranten drie jaar in Zuid-Korea werken, voor één werkgever. Omdat migranten dus niet van werk kunnen veranderen heeft de werkgever complete controle over de lonen en arbeidsvoorwaarden. De migrantenwerknemers zijn, als het ware, als slaven aan de werkgever gebonden.

De Zuid-Koreaanse regering heeft tot nu toe geweigerd om de MTU te erkennen en maakte publiekelijk bekend dat de vakbond niet het recht op organisatie, staking en collectieve onderhandeling mag hebben. Daarnaast startte de regering een campagne om de MTU te onderdrukken. De arrestatie van voorzitter Hossain is daarvan onderdeel, aldus de KCTU.

FNV Voorzitter Jongerius stuurde een protestbrief naar president Roh Moo Hyun, waarin zij aandringt op vrijlating van Anwar Hossain. Ook wijst zij de Zuid-Koreaanse regering op het feit, dat het land, dat lid is van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO, de vakbond dient te erkennen.

3 juni 2005