Gemeente Heerlen

Gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met financiering

Geleenbeek en Imstenraderbos worden verbeterd

Het college van Heerlen is van plan nog dit jaar twee belangrijke groenprojecten in Heerlen te realiseren: de renaturering van de Geleenbeek en de uibreiding van het Imstenraderbos. Wethouder Vrolings is zeer ingenomen met deze twee projecten, zeker gezien het feit dat Heerlen de meeste vierkante meters groen heeft ten opzichte van het aantal inwoners. Hiervoor kreeg Heerlen het predikaat 'Groenste stad van Nederland'. "Met deze projecten investeert Heerlen niet alleen in de kwantiteit van het groen, maar ook in de kwaliteit," aldus de wethouder. Burgemeester en wethouders hebben nu een voorstel voor de financiering van beide grootschalige groenprojecten goedgekeurd. Als de gemeenteraad met het voorstel instemt, wordt de westelijke stadsrandzone - waarin ook Terworm valt - een fraaie 'voortuin' van Heerlen.

Beide projecten liggen, evenals het project Terworm, in de zogenaamde voortuin van Heerlen tussen het centrum en de A76. Samen vormen ze een belangrijk groen uitloopgebied voor de parkstadbewoners. In totaal gaat het hierbij om een bedrag van circa 1,5 miljoen euro, waarvan ruim 400.000 euro voor rekening van de gemeente.

Geleenbeek

Bij de renaturering van de Geleenbeek gaat het om het verwijderen van de betonnen bedding en het opnieuw profileren van het beekprofiel, zodat de beek een meer natuurlijke uitstraling krijgt en ook in ecologisch opzicht beter zal gaan functioneren. Verder zal tegelijkertijd ook de groenzone langs de beek landschappelijk verbeterd worden en zullen er paden aangelegd worden voor de toegankelijkheid.

Imstenrader bos

Bij de uitbreiding van het Imstenrader bos gaat het dit jaar om de realisatie van de eerste fase waarbij het bos aan de kant van de sportvelden van RKHBS op gemeentegrond met 4,7 hectare wordt uitgebreid. Ook zal in deze eerste fase een stevige impuls worden gegeven aan het verbeteren van de recreatieve toegankelijkheid van het bos door het opknappen van paden, het uitzetten van wandelroutes en het plaatsen van panoramatableaus.

Groenstructuur
Volgens het groenstructuurplan is Heerlen een stad die bestaat uit verschillende kernen die omgeven zijn door groen. De stad bezit daarmee in aanleg een prachtige groenstructuur. Dit groen moet op sommige plaatsen wel wat verbeterd worden. Een belangrijk aspect is het beter toegankelijk maken van het groen. Veel groenprojecten zijn de afgelopen jaren al gerealiseerd.

Gemeente Heerlen,03 juni 2005

Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --