Time : 10:05:29 AM
Date : Friday, June 03, 2005
Sender Name: SANOFI PASTEUR MSD

Het levend verzwakt zoster vaccin - Sanofi Pasteur MSD

Het levend verzwakt zoster vaccin verminderde de incidentie, de ernst en de duur van zonapijn volgens een recente studie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine

In de studie verlaagde het levend verzwakt zoster vaccin ook de incidentie van postherpetische neuralgie en zona

Lyon, 1 juni 2005 - Het levend verzwakt zoster vaccin , een vaccin tegen zona, dat momenteel wordt ontwikkeld door Sanofi Pasteur MSD / Merck & Co., Inc., verlaagde de totale last van pijn en ongemak veroorzaakt door zona met 61% volgens een recente studie die het experimentele vaccin vergeleek met placebo bij meer dan 38.500 mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder. In de studie verlaagde het experimentele zoster vaccin ook de incidentie van persisterende zenuwpijn - de meest frequente complicatie van zona ook bekend als postherpetische neuralgie ("PHN") - met 67% en het verlaagde de incidentie van zona met 51%.

"Wij zijn verheugd dat de resultaten van deze studie die gepubliceerd werden in The New England Journal of Medicine voldeden aan de vooropgezette criteria voor succes of deze criteria zelfs overtroffen," verklaarde Michael N. Oxman, M.D, specialist infectieziekten aan het San Diego VA Healthcare System en de University of California, San Diego, de hoofdonderzoeker van de studie en de hoofdauteur van het artikel. "Zona is een frequent voorkomende, vaak pijnlijke ziekte die zonder enig alarmteken kan optreden bij iedereen die waterpokken heeft gehad. Bij de mensen die de meest frequente complicatie van zona, postherpetische neuralgie (PHN), ontwikkelen, kan de pijn gedurende weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. Zelfs het contact van zijn eigen T-shirt met de aangetaste zone kan zeer pijnlijk zijn bij mensen die lijden aan PHN."
De Fase III Shingles Prevention Study, die gepubliceerd werd in het nummer van 2 juni van The New England Journal of Medicine, was een studie van het Department of Veterans Affairs (VA) die werd uitgevoerd in samenwerking met het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), dat deel uitmaakt van de National Institutes of Health (NIH), en Merck & Co, Inc., in 22 onderzoekscentra in de Verenigde Staten gedurende een periode van meer dan 5 jaar.

Studiedesign

De gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie werd uitgevoerd om na te gaan of de vaccinatie met één enkele dosis van een levend verzwakt experimenteel zoster vaccin, de incidentie en/of de ernst van zona en de persisterende zenuwpijn (PHN) zou kunnen verminderen bij mannen en vrouwen van 60 jaar en ouder die geen antecedenten van zona hadden. In de studie werden de deelnemers gerandomiseerd tussen het experimentele zoster vaccin (n=19.270) en placebo (n=19.276). Ze werden daarna gemiddeld gedurende 3,1 jaar opgevolgd voor de ontwikkeling van zona. Verdachte gevallen van zona werden geëvalueerd met de polymerase-chain-reaction (PCR), viruskweek en klinisch door een evaluatiecommissie die bestond uit vijf artsen met expertise in zona. Alle personen met klinisch gediagnosticeerde zona kregen een antivirale behandeling (famciclovir) indien aangewezen en indien nodig een standaardbehandeling voor de pijn.

Het primaire eindpunt van de studie was de ziektelast (burden of illness - BOI) veroorzaakt door zona tijdens de eerste 6 maanden na het begin van de zona huiduitslag, een parameter die beïnvloed werd door de incidentie, de ernst en de duur van de pijn en last die gepaard gingen met zona. De ernst van de pijn werd geëvalueerd met een "ergste pijn" score op een schaal van 0 tot 10 die gebruik maakte van een gevalideerde vragenlijst (Zoster Brief Pain Inventory) waarbij een score 0 overeenkwam met 'geen pijn' en een score 10 met 'de ergst denkbare pijn'. De patiënten in de studie die geen zona ontwikkelden, kregen een score 0. De BOI score vertegenwoordigde de gemiddelde ernst van de ziekte bij alle personen in de vaccin- of placebogroep.

De studie evalueerde ook de incidentie van persisterende langdurige zenuwpijn (PHN) na zona in de groep die het levend verzwakt zoster vaccin kreeg in vergelijking met placebo. PHN werd 3 op een schaal
van 0 tot 10 bij gebruik van de Zoster Brief Pain Inventory) die bleef bestaan of die verscheen meer dan 90 dagen na het begin van de zona huiduitslag. De incidentie van zona in de groep gevaccineerd met het experimentele zoster vaccin in vergelijking met de patiënten die placebo kregen, werd eveneens geëvalueerd in de studie.

Afname van de ziektelast en de incidentie van postherpetische neuralgie (PHN) en zona

De studie toonde de werkzaamheid van het levend verzwakt zoster vaccin voor alle geëvalueerde eindpunten in vergelijking met placebo:

- het levend verzwakt zoster vaccin verminderde significant de incidentie, de ernst en de duur (ziektelast) van de pijn en last die gepaard gaan met zona met 61,1% (p globale BOI score bedroeg 2,21 voor de vaccingroep (n=19.254) in vergelijking met een score van 5,68 in de placebogroep (n=19.247);
- het levend verzwakt zoster vaccin verlaagde significant de incidentie van persisterende zenuwpijn na zona (PHN) - met twee derden (66,5%) (p
waargenomen in de vaccingroep (n=19.254) in vergelijking met 80 gevallen in de placebogroep (n=19.247);

- het levend verzwakt zoster vaccin verlaagde significant de globale incidentie van zona met 51,3% (p werden 315 gevallen van zona waargenomen in de vaccingroep (n=19.254) in vergelijking met 642 gevallen in de placebogroep (n=19.247). "In deze studie verminderde het experimentele vaccin, significant de ziektelast als gevolg van de zonapijn en het leidde tot een significante daling van de incidentie van PHN. Het experimentele vaccin verlaagde ook de incidentie van zona zelf," verklaarde Jeffrey L. Silber, M.D., senior director van Biologics and Vaccines Clinical Research, Merck Research Laboratories, hoofd van het Merck research team voor de studie en één van de auteurs van het artikel. "Het experimentele vaccin bleek efficiënt te zijn voor deze eindpunten, onafhankelijk van het geslacht en de leeftijd van de deelnemers en andere demografische factoren."

Resultaten in verband met de veiligheid

In de studie waren de percentages van ernstige nevenwerkingen, systemische nevenwerkingen en hospitalisatie laag. Tijdens de veiligheidsevaluaties die werden uitgevoerd tijdens de eerste 42 dagen na vaccinatie, waren het aantal en de types van ernstige nevenwerkingen vergelijkbaar in de experimentele vaccin- (n=255/19.270) en placebogroepen (n=254/19.276) en de verdeling van de ernstige nevenwerkingen volgens orgaansysteem was ook vergelijkbaar tussen de groepen. Slechts 5 personen hadden ernstige nevenwerkingen die door de onderzoekers van het centrum werden beschouwd als potentiële vaccin-gerelateerde nevenwerkingen, 2 in de vaccingroep (exacerbatie van astma en polymyalgia rheumatica) en 3 in de placebogroep (anafylactoïde reactie, polymyalgia rheumatica en syndroom van Goodpasture). Tijdens deze periode kwam varicella-achtige (waterpokken) huiduitslag op de injectieplaats frequenter voor in de vaccingroep (n=20/19.270) dan in de placebogroep (n=7/19.276). Maar op andere plaatsen kwam deze huiduitslag in gelijke mate voor in de vaccingroep (n=18/19.270) en de placebogroep (n=14/19.276).

In een substudie in verband met de nevenwerkingen die meer dan 6.600 personen van de 22 onderzoekscentra insloot, hadden beduidend meer mensen in de vaccingroep (n=1.929/3.345) één of meer nevenwerkingen dan in de placebogroep (n=1.117/3.271); dit is reflectie van een grotere frequentie van nevenwerkingen ter hoogte van de injectieplaats bij de personen die het vaccin kregen. De meest frequent waargenomen nevenwerkingen ter hoogte van de injectieplaats bij deze patiënten in de vaccingroep waren erytheem (roodheid) (n=1.188/3.345, of 35,8%, in vergelijking met n=227/3.271, of 7,0%, met placebo); pijn of gevoeligheid (n=1.147/3.345, of 34,5%, in vergelijking met n=278/3.271, of 8,5%, met placebo); zwelling (n=871/3.345, of 26,2% in vergelijking met n=147/3.271, of 4,5%, met placebo); en pruritus (jeuk) (n=237/3.345, of 7,1 percent, in vergelijking met n=33/3.271, of 1,0%, met placebo). De reacties ter hoogte van de injectieplaats waren meestal licht. Geen enkele andere geobserveerde nevenwerking ter hoogte van de injectieplaats kwam voor bij meer dan 2% van de patiënten in de vaccingroep. In de substudie vertoonden beduidend meer mensen in de vaccingroep ernstige nevenwerkingen (n=64/3345, of 1,9%) dan in de placebogroep (n=41/3271, of 1,3%; p=0,03). Er waren geen significante verschillen in de verdeling van de ernstige nevenwerkingen volgens lichaamssysteem of type nevenwerking. Een analyse geval per geval van deze ernstige nevenwerkingen toonde geen klinisch relevante verschillen tussen de vaccin- en placebogroepen op het vlak van de fysiopathologie, de aard, de timing, de intensiteit of de prognose van deze fenomenen.

De Shingles Prevention Study (SPS)
De deelnemers aan de Shingles Prevention Study werden ingesloten tussen november 1998 en september 2001. De follow-up werd beëindigd in april 2004. De deelnemers hadden een voorgeschiedenis van varicella (waterpokken) of hadden minstens 30 jaar in de Verenigde Staten gewoond. Immunodeficiënte personen en personen die de evaluaties gespecificeerd in het protocol niet konden opvolgen, werden uitgesloten uit de studie. Meer dan 95% van de personen werd actief opgevolgd tot het einde van de studie. Een onafhankelijk controlecomité (Data & Safety Montioring Board) herbekeek de veiligheidsgegevens en de interim resultaten van de studie.

Zona
Zona wordt veroorzaakt door een reactivering van het latente varicella zoster virus - hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Zona kan zich eerst manifesteren als tintelingen, jeuk of pijn aan één kant van het lichaam of het aangezicht. Daarna ontstaat er een blarentrekkende huiduitslag die in bijna alle gevallen gepaard gaat met pijn die kan variëren in intensiteit en duur. Zona kan ook leiden tot complicaties, waaronder persisterende zenuwpijn (PHN) die kan optreden na een episode van zona. PHN kan maanden of zelfs jaren aanhouden en kan variëren van gevoelige, brandende pijn tot kloppende, stekende pijn.
Zona kan voorkomen bij iedereen die waterpokken heeft gehad - meer dan 90% van de volwassenen in de Verenigde Staten, en vergelijkbare percentages in Europa - en komt het meest frequent voor bij oudere volwassenen. De schattingen van het aantal gevallen van zona die jaarlijks optreden, variëren van 800.000 tot 1 miljoen gevallen in de Verenigde Staten. Men verwacht dat de incidentie van zona zal toenemen naarmate de bevolking veroudert.
Men schat dat tot de helft van alle mensen die 85 jaar worden, ooit in hun leven zona zal doormaken. Ongeveer 25 tot 50% van de zonapatiënten ouder dan 50 jaar ontwikkelt persisterende langdurige post-zonapijn (PHN).

Het levend verzwakt zoster vaccin
Merck heeft op 25 april 2005 een Biologics License Application ingediend voor het levend verzwakt zoster vaccin . De FDA zal binnen de 60 dagen na deze datum bepalen of ze aanvaardt om de registratieaanvraag van Merck te evalueren.
Sanofi Pasteur MSD heeft op 27 mei 2005 een registratieaanvraag voor het levend verzwakt zoster vaccin ingediend bij de European Medicines Agency (EMEA).

Sanofi Pasteur MSD combineert innovatie en expertise. Het is de enige firma in Europa die zich exclusief wijdt aan vaccins. Sanofi Pasteur MSD bundelt de ervaring van onderzoek en ontwikkeling van zowel Sanofi Pasteur als MSD, samen met hun teams van overal ter wereld. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor Europa, met de bedoeling om zo de bescherming tegen andere ziektes uit te breiden en bestaande vaccins te perfectioneren om de aanvaardbaarheid, doeltreffendheid en tolerantie van vaccinatie te verbeteren.

Uw contactpersoon in België voor verdere vragen: Dr. Karel Verkoelen, Country Manager - e-mail: kverkoelen@spmsd.com / Tel: 02/702.33.41