Gemeente Rotterdam

Nr 97

3 juni 2005

Ondernemersklimaat:

daadkrachtig maar kan beter

De waardering van ondernemers voor het gemeentelijk beleid als geheel en de gemeentelijke dienstverlening ligt in Rotterdam iets hoger dan het gemiddelde van de vier grote steden. Ondernemers zijn het meest positief over de bereikbaarheid per auto en verreweg het meest kritisch over de lokale lasten. Dit blijkt uit de eindmeting van de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005 die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Opvallend is de stevige toename van de waardering door Rotterdamse ondernemers

van de veiligheid en parkeervoorzieningen. Ook de waardering voor de beschikbare

ruimte en de kwaliteit van de woonomgeving is zij het in beperktere mate - vooruit

gegaan. Minder positief ontwikkelt zich de waardering voor met name het starters- en arbeidsmarktbeleid, de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en de lokale lasten. Hier tekent zich een dubbel beeld af: de waardering voor de duidelijkheid van de gemeentelijke organisatie is gestegen, maar de waardering voor de kwaliteit van de dienstverlening is gedaald.

Ondernemers zijn tevreden met de daadkrachtigheid van het beleid. Wel wordt er gewaarschuwd dat de gemeente niet moet vergeten om de genomen acties te evalueren. De open communicatie van de gemeente met ondernemingen (o.a. Zakenfestival en Ondernemersontbijt), het digitaal ondernemersloket, de woningbouwproductie in het midden- en hoge segment, het leisure- en toeristisch beleid (festivals, evenementen, themajaren) en de focus op verbetering van de veiligheid worden genoemd als beste prestaties. Minder tevreden zijn ondernemers over de beschikbaarheid van vakbekwaam, met name technisch personeel, de aansluiting arbeidsmarkt/onderwijs (kwaliteit van en de hoge uitval in het vmbo), de prijskwaliteitsverhouding van bedrijfspanden, de parkeertarifering en bereikbaarheid van de binnenstad en de lokale lasten. Bovendien vindt de Rotterdamse ondernemer dat er nog te veel loketten zijn voor bijvoorbeeld vergunningen en dat de besluitvorming vlotter kan.

Het onderzoek laat zien dat een aantal minder sterke punten uit de tussenmeting in 2002 is verbeterd. Het betreft de prioriteiten van het college van burgemeester en wethouders: de staat van de openbare ruimte (+0.4 naar een 6.7), de veiligheid (+0.5 naar een 6.1) en de woonomgeving (+0.2 naar een 6.6). Deze cijfers bevestigen dat de gemeentelijke inspanningen op deze terreinen hun vruchten afwerpen.

noot voor de redactie/