Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 3 JUNI 2005

Methodiek voor afbakening landbouwgebieden vastgelegd

Afbakening in stroomversnelling

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en op basis van een nieuwe methode die minister Dirk VAN MECHELEN in het najaar 2003 aanbracht, worden sinds midden 2004 systematisch afbakeningsprocessen voor de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur opgestart. Zo wordt via een stapsgewijs proces 750.000 ha agrarisch gebied, 150.000 ha natuurgebied, 53.000 ha bosgebieden en 34.000 ha andere groengebieden tegen 2007 ingevuld.

In overleg met gemeenten, provincies en belangengroepen wordt voor verschillende buitengebiedregio's een ruimtelijke visie opgesteld die de krachtlijnen voor de opmaak van de concrete afbakeningsplannen vastlegt. Op die manier worden de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gelijktijdig en gelijkwaardig tegenover elkaar afgewogen.

In de pilootregio's Kust-Polders-Westhoek en Haspengouw- Voeren wordt op dit moment een eindvoorstel van gewenste ruimtelijke structuur voor landbouw, natuur en bos voor advies voorgelegd aan de betrokken lokale besturen en belangengroepen.

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening besliste de Vlaamse Regering vandaag over de wijze waarop de resultaten van deze overlegprocessen vertaald kunnen worden naar bestemmingsplannen.

Voor een groot deel van de landbouwgebieden worden de bestaande gewestplannen door niemand in vraag gesteld. De agrarische gebieden op de gewestplannen zijn voor deze gebieden nog steeds actueel en goede planologische vertaling van de gewenste agrarische structuur.

Voor deze landbouwgebieden zal de Vlaamse Regering op korte termijn dan ook een beslissing nemen waarmee de afbakeningsdiscussie in deze gebieden afgerond wordt. Binnen die gebieden worden er in principe geen gewestelijke initiatieven meer genomen voor het omzetten van de agrarische bestemming naar natuur-, bos- of andere bestemmingen. Ook gemeentelijke en provinciale planningsinitiatieven in deze gebieden moeten de agrarische bestemmingen maximaal respecteren en zullen systematisch getoetst worden aan de agrarische structuur. In het kader van zijn goedkeuringsbevoegdheid en het administratief toezicht op gemeentelijke en provinciale plannen zal de minister binnen deze agrarische gebieden voldoende terughoudend optreden.

"Op die manier kan op korte termijn rechtszekerheid gegeven worden aan de landbouwsector voor een belangrijk deel van de agrarische structuur" besluit minister Van Mechelen.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 552 67 00 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties