Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 3 JUNI 2005

Strategische plannen moeten Vlaamse zeehavens meer slagkracht geven

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering beslist over de verdere aanpak van de strategische plannen voor de Vlaamse zeehavens. Het doel is te komen tot een projectgerichte meerjarenplanning voor de zeehavens over de beleidsdomeinen heen. Voor eind 2005 zal een eerste aanzet worden gegeven door middel van een meerjarenplanning Vlaamse zeehavens voor de periode 2006-2010.

De beleidsnota Openbare Werken 2004-2009 bepaalt dat er voor elk zeehavengebied een strategisch plan, en op basis hiervan een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van het zeehavengebied, wordt opgesteld.

De strategische plannen geven multidisciplinair de functie en de gewenste ontwikkeling van de zeehaven aan en haar relatie met de omgeving en dit op korte, middellange en lange termijn. Naast de gewenste ontwikkeling bevatten de strategische plannen ook actieplannen op korte en op lange termijn.

Het is van groot belang dat bij de opmaak van de strategische plannen de verschillende actoren betrokken worden, zodat een maatschappelijke afweging gebeurt. Dit moet in een maatschappelijk afgewogen visie resulteren. In deze strategische plannen wordt de economische ontwikkelingsvisie dus getoetst aan de doelstellingen inzake leefbaarheid voor de omgeving, leefmilieu en natuur.

Om uitvoering te geven aan een rationeel investeringsbeleid is een efficiënte planning noodzakelijk. De middelen zijn beperkt zodat niet alle projecten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Meerjarenplannen geven aanleiding tot een economisch verantwoorde fasering van grote investeringsprojecten. Tevens zorgen deze meerjarenplannen voor een grotere transparantie, wat meer rechtszekerheid biedt voor alle partijen, waaronder de havenbedrijven, de havengebruikers en de Vlaamse overheid.

Nadat de strategische plannen voor de verschillende zeehavens zijn opgemaakt, worden de acties uit deze plannen in één geïntegreerde meerjarenplanning voor alle zeehavens samengebracht, dit voor de periode 2006-2010.

"Het is van groot belang dat zowel de strategische plannen als de langetermijnvisie opgemaakt en afgerond worden en dat de resultaten van deze studies kunnen dienen als input voor een consequent en economisch verantwoord zeehavenbeleid. Centraal staat een streven naar een maximalisering van de maatschappelijke meerwaarde van de zeehavens, waarbij de beschikbare overheidsmiddelen zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet worden", besluit minister Peeters.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties