Universiteit van Amsterdam

UvA wetenschapper Leo Dorst is Inventor of the Year

Dr. Leo Dorst, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, heeft woensdag 25 mei in New York de prestigieuze Inventor of the Year award ontvangen voor zijn werk path planning . Hij verrichtte dit onderzoek samen met Dr. Karen Trovato. Path planning is het berekenen van een optimaal, botsingsvrij pad voor een object (robot, auto, persoon) naar een doel. Zo n oplossing kan worden gebruikt voor een robot in een fabriek, een zelfparkerende auto, een routeplanner, of een systeem dat de veiligste weg uit een brandend gebouw aangeeft.

Een van de voordelen van het verbeterde algoritme is dat computers sneller en efficiënter kunnen werken met programma s als routeplanners. Door Dorsts en Trovato s innovatie is het mogelijk geworden om dergelijke software te laten werken op palmtops en spoedig ook op mobiele telefoons. Daarnaast is de techniek makkelijk toepasbaar op elke doel-gerichte applicatie.

Leo Dorst en Karen Trovato hebben het onderzoek verricht bij Philips Laboratories in New York, van 1986 tot 1992. Hun belangrijkste patent werd in 2003 toegekend nadat het een lange route had doorlopen. Het verkrijgen van goede patenten op software was in de jaren negentig moeilijk, omdat alleen apparaten patenteerbaar waren, en niet software op zich. Het patent van Dorst en Trovato luidde de moderne tijd in van software patenten.

Pad plannen kan worden benaderd met een grote hoeveelheid van complexe vergelijkingen. Dit mag wiskundig correct zijn, het is niet erg praktisch omdat het erg lang duurt om alle vergelijkingen op te lossen. Dorst en Trovato hebben een alternatief ontwikkeld waarin het doel (bijvoorbeeld de gewenste bestemming in een routeplanner) een serie golven uitstraalt in een wiskundig model van de omgeving. Leo Dorst: Het lijkt een beetje op het vinden van een stuk oude kaas in een doolhof. Je gaat gewoon je neus achterna.

Na zoveel jaren kwam de award, uitgeloofd door de New York Intellectual Property Law Association, volledig onverwacht. Maar nog steeds heeft Dorst weinig toe te voegen aan de oplossing die Trovato en hij zo lang geleden hebben bedacht. Als je iets fundamenteel oplost blijft het waar , zegt hij, dus het is mooi als je daar even de tijd voor krijgt. Philips gunde hem die tijd, en daar is hij nog steeds dankbaar voor.