Ingezonden persbericht


XML-formaat voor 'Office 12' zorgt voor betere uitwisselbaarheid van informatie

Nieuw XML-bestandsformaat biedt gebruikers, organisaties en ontwikkelaars vele voordelen

Schiphol-Rijk, 3 juni 2005 - Het uitwisselen van gegevens wordt aanzienlijk gemakkelijker, nu de bestandsformaten van de volgende versie van Microsoft Office (codenaam 'Office 12') gebaseerd zullen zijn op de XML (eXtensible Markup Language) -standaard. De 'Office 12'-versies van Microsoft Office Word, Excel en PowerPoint zullen standaard gebruikmaken van nieuwe bestandsformaten, genaamd 'Microsoft Office Open XML Formats'. Ook wordt het hiermee gemakkelijker om sterk geïntegreerde bedrijfsinformatiesystemen te ontwikkelen. De volgende versie van Microsoft Office wordt in de tweede helft van 2006 op de markt verwacht.

Microsoft ondersteunt de XML-standaard sinds Office 2000, toen XML werd geïntroduceerd binnen de HTML-bestandsformaten van Word, Excel en Powerpoint. Deze ondersteuning werd uitgebreid in Office XP en Office 2003 en met de introductie van Microsoft Office InfoPath 2003. Zowel klanten als de technologie-industrie zijn in hoog tempo XML gaan gebruiken als kernmechanisme voor gestructureerde gegevensuitwisseling. Volgens onderzoek van Microsoft gebruiken momenteel meer dan 1 miljoen ontwikkelaars XML in hun oplossingen. Gartner schat dat het gebruik van elektronische formulieren op basis van XML volgend jaar tenminste zal verdubbelen en dat in 2007 40 procent van de kenniswerkers zal werken met op XML gebaseerde tools. Forrester voorspelt dat XML in 2008 een van de dominante formaten zal zijn voor het archiveren van documenten.

Compacte en robuuste bestandsformaten
De Microsoft Office Open XML Formats leveren tevens kleinere bestanden op en bieden betere mogelijkheden voor herstel van beschadigde of gecorrumpeerde bestanden. Ook bieden de nieuwe bestandsformaten meer beveiligingsmogelijkheden:

* Kleinere bestanden - Ten opzichte van vergelijkbare Office 2003-bestanden zorgen de nieuwe bestandsformaten voor aanzienlijk kleinere bestanden. Dit is mogelijk door een combinatie van de ZIP-compressie - die elke component binnen het bestand comprimeert - en de lagere overhead van het XML-formaat. * Betere herstelmogelijkheden - De nieuwe bestandsformaten maken het mogelijk om onbeschadigde gedeelten van een beschadigd bestand te openen en te gebruiken. Ook wordt in de nieuwe formaten een technologie toegepast om gecorrumpeerde bestanden te detecteren en (indien mogelijk) automatisch te herstellen zodra deze geopend worden. * Betere beveiliging - De bestandsstructuur maakt een betere beveiliging mogelijk doordat gedeelten met mogelijk gevaarlijke code beter opgespoord kunnen worden. Ook kan persoonlijke informatie of vertrouwelijke content verwijderd worden voordat de bestanden verstuurd worden.

Betere gegevensuitwisseling en integratie
Met de nieuwe bestandsformaten kunnen applicaties en systemen de inhoud van documenten en spreadsheets inlezen, zonder dat hiervoor extra handelingen nodig zijn. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de productiviteit, maar kan ook waardevolle nieuwe inzichten opleveren. Documenten kunnen snel en automatisch worden samengesteld uit meerdere gegevensbronnen, met of zonder gebruik van Microsoft Office-applicaties. Ook data mining van bestaande gegevens kan sneller en gemakkelijker verlopen.

Open en royaltyvrij
Microsoft Office Open XML Formats zijn volledig gedocumenteerd en royalty-vrij. Dit betekent dat iedereen deze formaten direct kan integreren met servers, applicaties en bedrijfs¬processen, zonder financiële vergoeding aan Microsoft. Ontwikkelaars kunnen de bestandsformaten opnemen in hun tools, zodat zij oplossingen kunnen bouwen die gemakkelijk toegang bieden tot Microsoft Office-informatie, zonder dat hiervoor Microsoft Office-applicaties nodig zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld archiverings¬oplossingen ontwikkelen die informatiewerkers toegang geven tot Microsoft Office-bestanden, ook wanneer de Office-versie waarmee deze bestanden werden gemaakt, niet meer gebruikt wordt.

Compatibiliteit
Compatibiliteit met voorgaande Office-versies wordt gegarandeerd dankzij een kosteloze update die voor deze versies zal verschijnen. Met deze update kunnen gebruikers van Office 2000, Office XP en Office 2003 de nieuwe bestandsformaten zonder problemen openen, bewerken en opslaan. 'Office 12' zal ook compatibel zijn met documenten in de huidige binaire Office-bestandsformaten.

In de periode voorafgaand aan de lancering van 'Office 12' zal Microsoft meer technische informatie geven over de nieuwe bestandsformaten. Op Tech*Ed 2005 Europe, die van 5 tot en met 8 juli in de RAI te Amsterdam plaatsvindt, wordt aandacht geschonken aan de Microsoft Office Open XML Formats.

Vanaf 6 juni is meer informatie over de nieuwe bestandsformaten te vinden op http://www.microsoft.com/office/preview.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.