Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 3 JUNI 2005 IN

KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 3 juni 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering kent een subsidie van 760.000 euro toe aan het Eigen Vermogen van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek-Gent voor de dienstverlening van het Departement Fytotechnie en Ecofysiologie (Centrum voor Landbouwkundig onderzoek in Merelbeke) aan de afdeling Kwaliteit (Dienst Normering en Controle Plantaardige Productie (NCPP)). De NCPP is belast met de uitvoering van officiële maatregelen die door de Europese Commissie opgelegd zijn in het kader van het toezicht op de productie en de handel van plantaardig teeltmateriaal.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME, van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering beslist principieel tot toekenning van subsidies voor de zorg en activering van zorgvragers op land- of tuinbouwbedrijven met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling. Concreet bepaalt het goedgekeurde besluit de subsidievoorwaarden voor landbouwers die zorgbehoevenden opvangen op hun bedrijf. Het subsidiebesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en daarna aan de Raad van State. Het wordt ook voor overleg voorgelegd aan de federale regering.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

In uitvoering van het kaderdecreet Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) van 18 juli 2003, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, een besluit goed over de organisatie van de Vlaamse administratie. Het organisatiebesluit legt de organisatiestructuur van de dertien beleidsdomeinen definitief vast. Voor ieder beleidsdomein wordt telkens een gelijknamig ministerie en departement opgericht. Het besluit somt op welke aangelegenheden tot welk beleidsdomein behoren. Daarnaast bepaalt het organisatiebesluit welke instellingen als agentschap worden toegewezen aan een bepaald beleidsdomein. Verder verduidelijkt het besluit in algemene termen wat de taakstelling is van de departementen en de agentschappen, en geeft het aan dat er nood is aan wederzijdse wisselwerking en samenwerking tussen departementen en agentschappen. Per beleidsdomein wordt een beleidsraad opgericht.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering kent 115.808 euro economische expansiesteun toe aan de NV HJ Heinz Belgium in Turnhout. De huidige activiteit in Turnhout is het produceren van sauzen en confituren op industriële basis en het verpakken in porties.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed over de vriendenlening. Dit decreet wil met deze financieringsvorm beginnende Vlaamse zelfstandigen helpen bij het vinden van voldoende en gepaste middelen voor het financieren van hun bedrijfsactiviteiten. Met de Vriendenlening kunnen particuliere belastingsplichtigen die in Vlaanderen wonen geld uitlenen aan startende bedrijven en krijgen hiervoor een vermindering van de personenbelasting van 2,5% per jaar op het gemiddeld uitgeleend bedrag gespreid over de termijn van de lening. Elke kredietverlener mag maximaal 50.000 euro uitlenen. De kredietnemers zijn KMO's waarvan de belangrijkste zetel in Vlaanderen is gevestigd en die nog niet langer dan 3 jaar ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. De lening heeft een vaste looptijd van acht jaar en mag enkel gebruikt worden voor ondernemingsdoeleinden. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Mina-Raad, de SERV en daarna aan de Raad van State. De Vlaamse minister van Financiën zal dit besluit meedelen aan de federale regering en aan de andere gewestregeringen. Hij zal het ook voor advies overmaken aan het Rekenhof.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN, van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en machtiging tot ondertekening van een overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en China, en van een samenwerkingsmemorandum tussen België en China op het gebied van tewerkstelling, leefmilieu en sociale zaken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Alfons Leroy wordt met ingang van 6 juni 2005 benoemd tot administrateur-generaal bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding.


* * *

De Vlaamse Regering keurt een voorontwerp van decreet principieel goed tot wijziging van het decreet van 30 april 2004 over de studiefinanciering en studentenvoorzieningen in het hoger onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Met betrekking tot het luik studiefinanciering blijkt na één academiejaar waarop het decreet van toepassing was, dat bepaalde artikelen dienen te worden aangepast, ofwel omdat bepaalde evoluties nog niet konden worden voorspeld bij het redigeren van het decreet in kwestie, ofwel omdat de wetgeving of rechtspraak van de Europese Unie een aanpassing van de vigerende wetgeving vraagt. Bij de voorbereidingen van de uitvoering van het luik studentenvoorzieningen van dit decreet bleken bepaalde aanpassingen aan het decreet nodig, wegens bepaalde onvolkomenheden, onduidelijkheden en omdat een aantal bepalingen ingaan tegen de bestaande praktijk, met een belangrijke planlast voor de studentenvoorzieningen als gevolg. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de VlOR en daarna aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering het besluit goed betreffende het onderwijzend en het ondersteunend personeel in het secundair onderwijs, dat de technische werkwijze bepaalt waarop de geplande besparingen op het lestijdenpakket van de scholen zullen worden doorgevoerd, evenals de manier waarop de 5%- besparing op het ondersteunend personeel zal geschieden. Wat het eerste betreft, wordt op het niveau Vlaanderen, de leerlingenstijging in het komende schooljaar niet doorverrekend in de aan de scholen toegestane lestijdenpakketten. Leerlingenfluctuaties per school worden wel in rekening gebracht. Wat het ondersteunend personeel betreft wordt de 5%-besparing op het ondersteunend personeel geschrapt voor alle scholen die binnen hun leerlingenpopulatie een bepaald percentage bereiken van leerlingen die voldoen aan gelijke- kansenindicatoren.


* * *

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit dat de vakken en de indeling van de vakken in algemene vakken, technische vakken en praktische vakken in het secundair onderwijs voor sociale promotie vastlegt. De wijziging omvat de invoering van twee nieuwe specifieke vakken: 'Latijns schrift' en 'Vlaamse gebarentaal'. Het vak 'naaien' wordt geschrapt en vervangen door 'kleding'.


* * *

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed voor de vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de regels voor het verlenen van subsidies met betrekking tot het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité (VESOC)- actieplan 2005 'evenredige arbeidsdeelname en diversiteit' (EAD). Daarnaast keurt ze eveneens zeven besluiten goed voor de toekenning van een werkingssubsidie voor de structurele projecten van de sociale partners en de eigen organisaties van kansengroepen. Op 8 mei 2002 werd een decreet goedgekeurd over de evenredige participatie op de arbeidsmarkt. Dit decreet heeft tot doel ondernemingen en andere arbeidsorganisaties te stimuleren door middel van sensibilisatie, ondersteuning en begeleiding bij het opstarten, uitvoeren en evalueren van een beleid van EAD. Dit stimuleringsbeleid wordt jaarlijks in VESOC- actieplannen EAD gegoten. In het VESOC-actieplan 2005 wordt de basis gelegd voor het opstarten van een diversiteitsfonds waarmee gestreefd wordt naar een bredere diversificatie van de acties en meer afstemming tussen de verschillende projecten, maatregelen en instrumenten. De belangrijkste verschillen met de regelgeving 2004 zijn: instapdiversiteitsplannen met een zeer lage drempel en een zeer beperkte administratieve belasting voor de organisatie, de maatregel 'beste praktijken' wordt vervangen door
'groeidiversiteitsplannen' en om de zeer kleine KMO's meer te betrekken in het EAD-beleid wordt de mogelijkheid van clusterdiversiteitsplannen voorzien, waarbij één aanvrager de administratieve last draagt voor veel kleine plannen.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding voor de periode 2005-2009.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2005 1,95 miljoen euro subsidie toe aan de werkgevers van het geregulariseerde DAC-personeel in de categorie 'Diverse projecten in de gezondheidszorg'.


* * *

De Vlaamse Regering kent 749.000 euro subsidie toe aan de VZW Vlaams Patiëntenplatform voor de loonkosten van de ex-DAC'ers die tewerkgesteld zijn in de
patiëntenverenigingen vernoemd in dit besluit.


* * *

De Vlaamse Regering verlengt het convenant afgesloten tussen de VZW Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) en de Vlaamse Gemeenschap voor de periode januari 2005-december 2008. De VWVJ levert de jeugdgezondheidsstandaarden aan de administratie en adviseert de bevoegde minister over onderwerpen die betrekking hebben op
jeugdgezondheidszorg.


* * *

Na advies van de SERV en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat de interlandelijke adoptie van kinderen regelt. Het nieuwe decreet bouwt voort op het vorige maar bevat tevens een aantal aanpassingen. Zo wordt onder meer de binnenlandse adoptie uit het toepassingsgebied van het decreet gehaald. Daar zal een aparte regeling voor worden uitgewerkt. Het maatschappelijk onderzoek krijgt een plaats binnen het decreet. Het systeem van de tegemoetkomingen in de kosten van adoptie wordt vereenvoudigd. Kind en Gezin wordt aangeduid als Vlaamse centrale autoriteit inzake adoptie en de Hoge Raad voor adoptie wordt niet opgericht. Ten slotte worden de structuren voor de nazorg vereenvoudigd. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

In het kader van de afbakening van de gebieden van de agrarische en natuurlijke structuur hechtte de Vlaamse Regering medio december vorig jaar haar goedkeuring aan de voorgestelde manier van werken en timing voor de volgende fase. Binnen deze timing wordt de minister bevoegd voor ruimtelijke ordening gelast voorstellen te formuleren voor tussentijdse acties in functie van de gelijktijdige afbakening van 750.000 ha agrarisch gebied, extra 38.000 ha natuurgebied en 10.000 ha bosgebied, die leiden tot het opstarten van ruimtelijke uitvoerings- plannen ter bevestiging van de agrarische bestemming. In dit kader beslist de Vlaamse Regering de voorgestelde werkwijze goed te keuren om de gebieden van de agrarische structuur waarvoor geen bestemmingswijziging nodig is, te herbevestigen met inbegrip van de randvoorwaarden die hierbij gesteld zijn. De bevoegde minister wordt gelast volgens deze werkwijze beslissingen voor te bereiden. De Vlaamse Regering beslist de bewarende maatregelen binnen de beleidsmatig herbevestigde agrarische gebieden te garanderen.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de amendementen en de replieken op de bemerkingen van het Rekenhof op de Begrotingscontrole 2005 goed. De Begrotingscontrole 2005 wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van Sabine Poleyn, Herman Schueremans, Chokri Mahassine, Kris Van Dijck, Bart Caron en Tinne Rombouts houdende wijziging van het decreet op het Vlaamse Jeugbeleid. Doel van het voorstel is het wegwerken van onvolmaaktheden in het decreet, het doorvoeren van kleine aanpassingen, het opstarten van een nieuwe procedure voor de subsidiëring van jeugdculturele initiatieven en het expliciet opnemen in het decreet van de mogelijkheid tot subsidiëring van internationale jeugdculturele initiatieven.


* * *

De Vlaamse Regering kent een totale subsidie van bijna
1,19 miljoen euro toe aan de Brusselse Podia VZW Kaaitheater (587.000 euro) en NV PSK (601.000 euro) als tegemoetkoming in de werkingskosten voor het jaar 2005. Het besluit regulariseert de reeds verleende voorschotten en bepaalt anderzijds het uiteindelijke subsidiebedrag.


* * *

De Vlaamse Regering kent 2,13 miljoen euro algemene werkingssubsidie toe aan 9 dansgezelschappen voor de tweede jaarhelft van 2005.


* * *

De Vlaamse Regering kent 4,69 miljoen euro algemene werkingssubsidie toe aan 14 kunstencentra voor de tweede jaarhelft van 2005.


* * *

De Vlaamse Regering kent 1,12 miljoen euro algemene werkingssubsidie toe aan 5 organisaties voor muziektheater voor de tweede jaarhelft van 2005.


* * *

De Vlaamse Regering kent 11,5 miljoen euro algemene werkingssubsidie toe aan 37 organisaties voor Nederlandstalige dramatische kunst voor de tweede jaarhelft van 2005.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering kent 175.000 euro subsidie toe aan de VZW Vereniging van Vlaamse steden en Gemeenten als tegemoetkoming in de kosten van de ondersteuning van het beleid inzake convenants gemeentelijke ontwikkelings- samenwerking tijdens het werkingsjaar 2005.


* * *

In de Telecomcode van 1998 staat vermeld dat de operatoren een netwerk van vaste antennes moeten uitbouwen om mobiel telefoneren in Vlaanderen mogelijk te maken. De operatoren worden tevens aangespoord om hun antennes zoveel mogelijk op bestaande structuren te zetten. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de kaderovereenkomst met de huidige vergunde aanbieders van GSM-mobilofonie voor het bouwen van basisstations voor mobiele elektronische telecommunicatie op of aan Vlaamse overheidsgebouwen.


* * *

Na advies van de SERV en van de Vlaamse Mediaraad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed over de oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Regulator voor de Media en over de wijziging van sommige bepalingen van de decreten betreffende radio en televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005. Met het voorontwerp van decreet worden twee regelgevende initiatieven samengebracht. In de eerste plaats de oprichting van een Vlaamse Regulator voor de Media die enerzijds waakt over de naleving van de mediareglementering en anderzijds de media-erkenningen en
-vergunningen aflevert en adviseert. Het agentschap integreert dus het Vlaams Commissariaat voor de Media, de Vlaamse Geschillenraad voor radio en televisie en de Vlaamse Kijk- en Luisterraad voor radio en televisie in één orgaan. In de tweede plaats werden er ook enkele inhoudelijke aanpassingen aan de mediareglementering aangebracht. Dit voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beleidsdomeinoverschrijdende manier van werken in verband met de verdere aanpak van de strategische plannen voor de Vlaamse zeehavens en de langetermijnvisie voor het Vlaamse zeehavengebied. Ze gelast de bevoegde minister opdracht te geven aan de secretaris-generaal van het departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN) om via de organisatie van beleidsoverschrijdende afstemming te komen tot een projectgerichte meerjarenplanning voor de zeehavens over de beleidsdomeinen heen, en hiertoe voor eind 2005 een eerste aanzet te geven bij wijze van een beleidsoverschrijdende meerjarenplanning voor de periode 2006-2010. De secretaris-generaal van LIN moet tevens de voortgang van de dossiertrajecten voor uitvoering van zeehavengerelateerde projecten beleidsoverschrijdend monitoren.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot aanpassingen in titel I van het Vlarem om volledig conform te zijn met het Verdrag van Aarhus en met een Europese inspraakrichtlijn. Het Verdrag van Aarhus over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden is bindend voor België.


* * *

Het project 'Milieukoopwijzer: een milieuvriendelijke aankoopgids voor scholen, lokale besturen en administratieve entiteiten' van de Bond Beter Leefmilieu wordt met drie maanden verlengd tot 30 september 2005. Dit project vervangt en verbreedt het project 'Schoolkoopwijzer, een koopwijzer voor milieuvriendelijke producten op school'. De website www.schoolkoopwijzer.be werd omgevormd tot een milieukoopwijzer die gericht is op meerdere doelgroepen. Op deze site is informatie te vinden over milieuvriendelijke producten en hun leveranciers.


* * *

De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij de beheersovereenkomst met de Vlaamse Milieuholding. Ze benoemt de leden van de raad van bestuur en legt de vergoedingen voor die leden vast. Gery Vanlommel volgt Patrick Van Speybroeck op als regeringscommissaris.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering keurt het voorontwerp van provinciedecreet principieel goed. Dit provinciedecreet is gebaseerd op dezelfde principes die gelden voor de gemeenten. Het decreet bestaat uit vier grote inhoudelijke krachtlijnen. Een eerste krachtlijn voorziet deregulering en het enkel sturen op hoofdlijnen, wat meer differentiatie en maatwerk mogelijk moet maken. Ten tweede wordt het ambtelijk apparaat geresponsabiliseerd. De derde krachtlijn is het versoepelen van de interne organisatie met de nadruk op een efficiënter en doorzichtiger financieel beheer. Ten slotte zal de burger als partner van het ondergeschikt bestuur bij het beleid betrokken worden. Het voorontwerp van provinciedecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur, de Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen, het comité C en daarna aan de Raad van State.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties