FNV

Slechte bescherming tegen bestrijdingsmiddelen in agrarische sector

De bescherming van mensen die met bestrijdingsmiddelen moeten werken inde agrarische sector, is onder de maat. Dit blijkt uit een peiling naar de praktijk op de werkvloer door FNV Bondgenoten. Gebrek aan kennis bij zowel werknemers als werkgevers is de belangrijkste oorzaak. Voorlichting over het hoe en waarom van beschermingsmiddelen kreeg een kwart van de werknemers wel, een kwart nooit, eenderde soms en eenvijfde zelden.

In ruim 80 procent van de onderzochte bedrijven zijn voldoende beschermingsmiddelen aanwezig, maar die worden onvoldoende gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat dat gebruik in 41 procent van de gevallen ook niet wordt gecontroleerd.

In de agrarische sector werken veel buitenlanders die de etiketten en voorschiften niet kunnen lezen en vaak half worden geïnstrueerd. De werknemers betalen de prijs. Op de korte termijn met huidirritaties, oogkwalen en ademhalingsproblemen. Op de lange termijn met mogelijk ernstiger klachten. Daarom dringt de bond aan op meer informatie en openheid over de gebruikte middelen.

FNV Bondgenoten is geschrokken van de resultaten van het onderzoek en start een project over dit thema. In de huidige cao-onderhandelingen wil FNV Bondgenoten ook afspraken maken over naleving het gebruik van beschermingsmidden en informatie over bestrijdingsmiddelen. Bovendien moet die informatie in meerdere talen beschikbaar zijn. De bond vindt verder dat de Arbeidsinspectie nog strenger moet toezien op de sector. De werknemers moeten worden bijgespijkerd over bestrijdings- en beschermingsmiddelen, zodat gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen. Ook kunnen wellicht de arboconvenanten worden aangescherpt.