Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 10 juni 2005
Klacht van Bouw- en Aannemingsbedrijf Gebr. De Langen B.V. tegen E. Boogaards betreffende het artikel Dubbel gedupeerd dat in de rubriek Uw goed recht van het Algemeen Dagblad is verschenen. In het artikel is bericht over een door klaagster uitgevoerde verbouwing van een woning in het kader van de Wet Voorziening Gehandicapten. Volgens klaagster heeft Boogaards nagelaten de beweringen van de bewoners op juistheid te onderzoeken en heeft hij een aantal beweringen ten onrechte als feiten gepresenteerd. Verder stelt klaagster dat zij ten onrechte als prutser is betiteld en dat haar weerwoord inadequaat is weergegeven.

14.15 uur
Klacht van de stichting En nu iets Positiefs! (ENIP!) tegen het Algemeen Dagblad inzake het artikel Handvol Marokkanen verpest bezoek Westerbork. Klaagster stelt dat het artikel niet overeenkomt met de feitelijke gang van zaken. Het artikel werkt stigmatiserend, produceert negatieve beeldvorming en is daardoor zeer schadelijk voor de beschreven jongeren die uitgerekend door hun bezoek aan Westerbork deze beeldvorming graag wilden doorbreken, aldus klaagster. Klacht van Eurodusnie collectief Leiden tegen NOS-Nieuws met betrekking tot de wijze waarop verweerder op zijn website heeft bericht over de Referendumwijzer. Klager is van mening dat sprake is van onevenwichtige, subjectieve berichtgeving, waardoor hij als aanbieder van een alternatieve referendumwijzer wordt geschaad. Bovendien wordt, aldus klager, aan de kiezers een pluriform aanbod van stemwijzers onthouden.

In het eerste halfjaar van 2005 is verder nog een zitting gepland op 24 juni. Het zittingschema voor het tweede halfjaar van 2005 zal binnen enkele weken bekend zijn. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.