Vereniging Nederlandse Gemeenten

EERSTE INTERNATIONALE CONFERENTIE MET PALESTIJNSE EN ISRAELISCHE BURGEMEESTERS IN DEN HAAG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft op verzoek van haar Palestijnse en Israëlische zusterverenigingen, APLA en ULAI, de eerste gezamenlijke internationale conferentie Municipal Alliance for Peace in the Middle East georganiseerd in Den Haag op 1, 2 en 3 juni 2005. Deze historische bijeenkomst heeft 37 Palestijnse en Israëlische burgemeesters bijeen gebracht samen met zon 50 vertegenwoordigers van gemeenten uit de rest van wereld.

Tijdens de conferentie zijn concrete afspraken gemaakt over samenwerkingsprojecten tussen Israëlische, Palestijnse en gemeenten uit de rest van de wereld. Er is onder meer gesproken over samenwerking op het gebied van Jeugd & Cultuur, Milieu, Lokaal Management en Economische Ontwikkeling.

Om de samenwerkingsprojecten van de grond te krijgen, zijn afspraken gemaakt over de oprichting van een Municipal Alliance for Peace, waar lokale overheden uit de hele wereld zich bij kunnen aansluiten. De Municipal Alliance for Peace start onder leiding van een internationaal bestuur,waarin zowel APLA als ULAI vertegenwoordigd zijn, en waarin de VNG een belangrijke voortrekkersrol speelt, een secretariaat dat op termijn in Jeruzalem gevestigd wordt. Het secretariaat zal alle activiteiten van de Municipal Alliance for Peace coördineren.

De conferentie bouwde voort op eerdere, informele contacten tussen de bestuurders van Palestijnse, Israëlische en diverse internationale verenigingen van gemeenten en lokale overheden. Het was de eerste keer dat beide verenigingen van gemeenten, APLA en ULAI, met hun leden bij elkaar kwamen. De conferentie heeft in grote mate bijgedragen aan het bouwen van het vertrouwen tussen de Palestijnse en Israëlische burgemeesters. De deelnemers aan de conferentie zijn ervan overtuigd dat concrete samenwerking op lokaal niveau tussen Israëlische en Palestijnse gemeenten, met ondersteuning door internationale partners, bijdraagt aan het creëren van wederzijds begrip tussen de lokale bevolking uit Israël en de Palestijnse Gebieden.

De Palestijnse en Israëlische delegaties bestonden elk uit 20 personen, waarvan 18 burgemeesters per delegatie. Daarnaast waren zon 50 vertegenwoordigers van internationale lokale overheden, organisaties van lokale overheden en multilaterale organisaties (UNDP, WHO, UN-Habitat, UNESCO) aanwezig. De lijst van deelnemers is bijgevoegd.