Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 27 mei 2005
door mr. A. Herstel, voorzitter, drs. G.H.J.M. Bueters, T.R. Harkema, mw. drs. B.L.W. Tillema en mr. drs. G.J. Wolffensperger, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris.

familie X / L. Albers, M. van der Veen en RTV Drenthe Nieuws Uitspraak: deels gegrond
In een televisie-uitzending van RTV Drenthe Nieuws is aandacht besteed aan een rechtszaak tussen enkele buurtbewoners van klagers en de gemeente, waarin de buurtbewoners een muilkorfgebod eisen voor de honden van klagers.
In lijn met eerdere uitspraken stelt de Raad voorop dat de journalistieke verantwoordelijkheid meebrengt dat de persoonlijke levenssfeer van personen waarover wordt gepubliceerd niet verder wordt aangetast, dan in het kader van een open berichtgeving redelijkerwijs nodig is.
Verder overweegt de Raad dat het in de televisiejournalistiek niet ongebruikelijk is berichtgeving als de onderhavige te illustreren met beelden van de woonomgeving van bij die berichtgeving betrokken personen. Bij het bepalen van de wijze waarop die woonomgeving wordt afgebeeld moet echter een afweging plaatsvinden tussen de vrijheid van meningsuiting enerzijds en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van die betrokken personen anderzijds, en dient de journalist in het algemeen te voorkomen dat de afgebeelde woning kan worden getraceerd.
In de uitzending zijn beelden getoond van de woning, het hek en de oprijlaan ervan en is ook ingezoomd op het straatnaambordje nabij de woning. Aldus is de woning van klagers traceerbaar in beeld gebracht. Dit vormt een inbreuk op de privacy van klagers die verder gaat dan in het kader van een open berichtgeving noodzakelijk was. Verweerders hadden meer terughoudend kunnen zijn zonder afbreuk te doen aan de nieuwswaarde van de berichtgeving door bijvoorbeeld het tonen van het straatnaambordje achterwege te laten, aldus de Raad. Op dit punt is de klacht gegrond. (vgl. RvdJ 2004/24, 2004/16, 2002/50 en 2002/49) Voor zover de klacht betrekking heeft op de wijze waarop mevrouw X en haar zoon in beeld zijn gebracht, is de klacht echter ongegrond. Zij zijn slechts kort en voor buitenstaanders onherkenbaar in beeld gebracht en niet valt in te zien in welk redelijk belang zij daardoor zouden zijn geschaad. (vgl. RvdJ 2002/43)
Trefwoorden:

- Privacy: televisie, vermelding persoonlijke gegevens Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2005/24.

mr. E.A. Destreé / Haarlems Dagblad
Uitspraak: niet-ontvankelijk
Klager maakt bezwaar tegen het artikel Circusdier beter af dan menig huisdier". Hij stelt persoonlijk belang te hebben bij een oordeel van de Raad omdat het artikel zijn verzoek aan B&W om in Haarlemmermeer geen circusvoorstellingen met dieren meer te laten plaatsvinden negatief zou kunnen beïnvloeden, hij in het krijt treedt voor circusdieren en hij belang heeft bij een integere en zorgvuldige berichtgeving in het algemeen. Deze omstandigheden zijn echter niet voldoende om hem als rechtstreeks belanghebbende in de zin van het Reglement van de Raad aan te merken. Hij is derhalve in zijn klacht niet-ontvankelijk.
Ten overvloede overweegt de Raad dat indien met betrekking tot publicaties als de onderhavige, waarbij niet zo zeer een individueel belang maar eerder een collectief belang in het geding is, een klacht zou zijn ingediend door een rechtspersoon die blijkens haar statuten tot doel heeft de belangen van het desbetreffende collectief te behartigen, deze mogelijk wel ontvankelijk zou zijn. (vlg. RvdJ 2004/77 en 2002/54)
Trefwoorden:

- Procedure: ontvankelijkheid
Publicatie op www.rvdj.nl onder nr. 2005/25.

---