Gemeente Stein


Problematiek rondom de peuterspeelzalen
03-06-2005

De gemeente Stein is in 2004 geconfronteerd met een forse kostenstijging van het peuterspeelzaalwerk. Om de juiste keuzes voor de toekomst te kunnen maken is toen besloten een visie op het peuterspeelzaalwerk op te stellen.

Gelet op de problematiek van dat ogenblik is voor het jaar 2005 eenmalig een bedrag van 73.000,- extra beschikbaar gesteld om de peuterspeelzalen in Stein open te kunnen houden. Door krediet beschikbaar te stellen kon het peuterspeelzaalwerk en de activiteiten in het kader van het Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid gewoon doorgaan.

Opstellen van een beleidsplan
Vanwege het ontbreken van een beleidsplan over peuterspeelzaalwerk is in november 2004 besloten dat in het voorjaar van 2005 een plan ontwikkeld moest worden. Door een beleidsplan op te stellen legt de gemeente haar visie op het peuterspeelzaalwerk vast.

Zo wordt onder andere vastgelegd de wijze waarop peuterspeelzaalwerk georganiseerd moet worden, wie waarvoor verantwoordelijk is en welke middelen zij daarvoor beschikbaar wil stellen. Hierdoor ontstaat een plan van aanpak dat richtinggevend is voor het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Stein en dat als sturingsinstrument dient voor de subsidiering.

Met Stichting de Kleine Burcht, waaronder een zestal peuterspeelzalen binnen het werkterrein behoren, en de twee zelfstandige peuterspeelzalen is afgesproken dat voor de zomerperiode aangegeven zou worden welke koers de gemeente Stein wil gaan varen m.b.t. het peuterspeelzaalwerk.

Dit betekent dat het raadsvoorstel rondom deze problematiek in de raadsvergadering van 2 juni 2005 op de agenda had moeten staan. Dit is echter niet haalbaar gebleken.

Klankbordgroep
In januari 2005 is een klankbordgroep peuterspeelzaalwerk gevormd. Deze klankbordgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van de peuterspeelzalen, het onderwijs, de ouders, Stichting De Kleine Burcht en de welzijnsorganisatie Partners in Welzijn.

Taak van de klankbordgroep is om inhoud te geven aan de gehele discussie rondom het peuterspeelzaalwerk en het gewenste ambitieniveau. Op 7 april jl. is het raadsvoorstel inclusief beleidsnotitie in de procedure gebracht.
Tijdens de collegevergadering van 12 april jl. is besloten dat het stuk aangevuld diende te worden met financiële ramingen van de diverse aanbieders.

Diverse ramingen
Welzijnsorganisatie PIW heeft de raming aangereikt. Inmiddels heeft zich ook een private partij gemeld die het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Stein wil gaan aanbieden. Ook zij bieden een raming aan. Stichting De Kleine Burcht heeft de raming tot op heden nog niet kunnen aanreiken.

Gesprek reorganisatie traject
Op 19 mei jl. heeft er naar aanleiding van de ramingen een gesprek plaatsgevonden tussen wethouder L. Feij en Stichting De Kleine Burcht. Tijdens dit gesprek werd kennis gemaakt met de nieuwe directeur, Dhr. Hoppeners.

Deze gaf aan dat hij een tweede reorganisatie traject gaat inzetten zodat Stichting De Kleine Burcht financieel weer gezond wordt. Hij wil kritisch naar de financiële raming kijken en heeft aangegeven dat daardoor de raming niet aangereikt kan worden voor medio juni. Concreet komt het er nu op neer dat het raadsvoorstel inzake peuterspeelzaalwerk in de raadsvergadering van 22 september 2005 behandeld zal worden.