Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
3 juni 2005

GEMEENTEN NIET LANGER VERPLICHT TOT UITBESTEDING VAN REÏNTEGRATIE

Vanaf 2006 mogen gemeenten zelf beslissen wie ze inschakelen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Tot nog toe waren gemeenten verplicht een deel van hun budget uit te geven aan private reïntegratiebedrijven. Straks krijgen gemeenten volledig de vrijheid en kunnen ze er ook voor kiezen om zelf reïntegratietaken uit te voeren. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer.

Voor de Tweede Kamer woog zwaar dat gemeenten zelf financieel verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de Wet werk en bijstand. Hieronder valt ook het weer aan de slag helpen van uitkeringsgerechtigden. Een verplichting om een deel van het budget verplicht te besteden op de markt voor reïntegratiebedrijven is hiermee moeilijk te rijmen.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijft wel verplicht om het aan de slag helpen van uitkeringsgerechtigden uit te besteden aan daarin gespecialiseerde bedrijven. Anders dan gemeenten draagt het UWV namelijk niet het financiële risico voor de betaling van de uitkeringen.

RVD, 03.06.2005