Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Wiegel: 'Staking huisartsen typisch' Onderwerp: Wiegel: 'Staking huisartsen typisch' Uitzenddatum: Vrij. 3 juni 2005, 20.30u

Na de massale huisartsenstaking van vorige week, leggen huisartsen maandag weer het werk neer: ze gaan in Amsterdam protesteren tegen âde macht van de zorgverzekeraarsâ. In Netwerk een gesprek met Hans Wiegel over de huisartsendemonstratie. Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt de staking âeen beetje typischâ.

'Constructief'
Hoewel het ministerie van Volksgezondheid begin deze week meldde dat het gesprek met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) âconstructiefâ was verlopen, kondigden de artsen kort daarna aan weer te gaan staken.

Manifestatie
Woensdag riep het Landelijk Actie Comité Huisartsen namelijk alle professionele zorgverleners op maandag mee te doen aan een landelijke manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. Huisartsen zullen wel, in tegenstelling tot de acties van vorige week, hun collegaâs die daar naartoe gaan waarnemen.

'Niet twee dingen tegelijk'
De demonstratie is tegelijkertijd met een gesprek tussen de LHV en het ministerie van Volksgezondheid. âTypischâ, vindt Wiegel. âJe kunt niet twee dingen tegelijk doen.â

Financieringssysteem
De artsen hebben de meeste moeite met het nieuwe financieringssysteem dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil invoeren: 90 miljoen euro van het budget van de huisartsen wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Die moeten dat geld weer verdelen onder de huisartsen.

Marktgericht
De minister denkt dat de huisartsenzorg op deze manier marktgerichter kan werken en efficiënter wordt. Volgens de huisartsen krijgen de zorgverzekeraars echter te veel macht.

Definitief besluit
Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Een week later volgt een definitief besluit.

Netwerk spreekt met Hans Wiegel over de campagne van de huisartsen en de inhoudelijke bezwaren die ze hebben tegen het nieuwe zorgstelsel.

Archief: nieuw zorgstelsel
Netwerk besteedde eerder aandacht aan het nieuwe zorgstelsel. U kunt de reportages nog terugzien.
Bekijk de reportages >>
Links:
Website Zorgverzekeraars Nederland
De site van de Landelijke Huisartsen Vereniging Vraag en antwoord over het nieuwe zorgstelsel