Gemeente Utrecht

Persbericht

VOORJAARSNOTA IN HET TEKEN VAN INLOPEN ACHTERSTALLIG ONDERHOUD

De gemeenteraad van Utrecht heeft gisteren in zijn vergadering de Voorjaarsnota 2005 vastgesteld. Centraal in het debat stond de discussie over het inlopen van het achterstallig onderhoud van de openbare ruimte en de achterstand in het beheer van gemeentelijke eigendommen. Tevens werd het toekomstige tekort aan voldoende klaslokalen op de agenda gezet. Ook de Programmaverantwoording 2004 (voorheen de jaarrekening) werd door de raad behandeld en vastgesteld.

De voorjaarsnota geeft een beeld van de belangrijkste financiële ontwikkelingen in relatie tot de begroting die voor dit jaar werd gemaakt. De raad geeft met de vaststelling van de Voorjaarsnota de kaders aan voor de programmabegroting voor het jaar 2006.

Achterstanden in beheer hoogste prioriteit
Hoewel nog niet alle onderzoeken zijn afgerond, is duidelijk dat er een forse achterstand is in het onderhoud van de openbare ruimte, het beheer van de kapitaalgoederen (denk hierbij aan gemeentelijke gebouwen) en onderhoud aan sportcomplexen en scholen. Het onderzoek naar achterstallig onderhoud in de openbare ruimte is wel afgerond en laat een triest beeld achter. In de begroting voor 2006 zullen knopen moeten worden doorgehakt om dit probleem aan te pakken.

Onvoldoende klaslokalen
Het voorspelbare tekort aan klaslokalen was eveneens een belangrijk thema in het debat. Alleen in Leidsche Rijn worden extra lokalen gebouwd. In de rest van de stad gebeurt dit te weinig. De fractievoorzitter van Leefbaar Utrecht, Vincent Oldenborg, hield het college voor dat er planningstechnisch geen probleem kan zijn. Als een kind geboren wordt, heb je vier jaar de tijd om de klascapaciteit op orde te brengen. De raad was sterk verdeeld over de financiering ervan. Ook dit thema zal bij de begroting terug komen.

Moties
Tijdens de raadsvergadering werden door de verschillende fracties ruim 20 moties ingediend. Een aantal ervan werd door het college overgenomen, waarna de moties werden ingetrokken. Door de verschillende portefeuillehouders werd in de loop van het debat de toezegging gedaan dat het college t.b.v. de Programmabegroting 2006 met nadere inventarisaties en voorstellen zal komen over het achterstallig onderhoud, de lokaties t.b.v. het 'verdienend vermogen', de kapitaalgoederen en de geldstromen binnen het OGU. Voorts zegde het college toe dat kort na het zomerreces de "Nota toezicht en handhaving" zal verschijnen en een Plan van Aanpak zal worden gepresenteerd over de verplaatsing van de prostitutie Hardenbollenstraat.

Van de ruim 20 moties werden er uiteindelijk 4 door de raad aangenomen: a) de door de PvdA ingediende motie "Onderzoek Aangiftebereidheid", waarin de raad het college verzoekt een objectief onderzoek uit te voeren naar de aangiftebereidheid in de gemeente (bereidheid van het doen van aangifte van een strafbaar feit bij de politie); doel is onder meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de (dalende) aangiftebereidheid van mensen. De burgemeester meldde dat reeds enkele onderzoeken worden uitgevoerd. De motie werd met 25 stemmen vóór (Leefbaar Utrecht, PvdA, SP, D66, ChristenUnie) aangenomen. Tegen de motie stemden de VVD, het CDA, GroenLinks en Burger en Gemeenschap. b) de motie "Fietsenstallingen van GroenLinks, waarin het college wordt opgedragen meer tempo te maken met het realiseren van fietsenstallingen en het plaatsen van fietstrommels. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen. c) de motie "Waardering voor de wijkagent" van de PvdA, waarin het college verzocht wordt uitbreiding van het aantal Utrechtse (wijk)agenten en verbetering van hun secundaire arbeidsvoorwaarden in 'Den Haag' te bepleiten. De motie werd door de raad unaniem aanvaard. d) Als laatste motie werd de motie Sonnenborg (laat de zon niet ondergaan over Sonnenborg), ingediend door de ChristenUnie, aangenomen met 31 stemmen vóór (Leefbaar Utrecht, PvdA, GroenLinks, Burger en Gemeenschap en ChristenUnie) en 13 stemmen tegen (VVD, CDA, SP en D66). In de motie wordt het college verzocht bij de begroting 2006 met voorstellen te komen om een goede voortzetting van de bedrijfsvoering van Sonnenborg mogelijk te maken.

De vergadering van de raad, die om 10.00 uur 's ochtends begon, eindigde om 23.30 uur.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A. Smits, griffier, telefoon 030 - 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl.

www.utrecht.nl |