Ingezonden persbericht


Persbericht (reminder)

4000e woning gesloopt, vernieuwing halverwege

Open Bijlmerdagen tonen nieuwe gezicht Bijlmer

Op 1 juni is in de Bijlmer de 4000e woning gesloopt. Daarmee is de grootste vernieuwingsoperatie in Nederland, die in de jaren negentig begon, halverwege. Inmiddels hebben duizenden woningen uit de beeldbepalende galerijwoningen plaats gemaakt voor eengezinswoningen en appartementen in een groene omgeving. Tijdens de Open Bijlmerdagen kan het publiek zien hoe de vernieuwing vorm krijgt. Er vindt een open huizenroute plaats, er is een grootschalige woonmanifestatie en een bijzonder omlijstend cultureel programma, met ondermeer de première van Carwash van de Dogtroep.

Bijlmer: beste koop

Op 1 juni is woning nummer 4000, eigendom van Woningstichting Rochdale, onder de sloophamer. De woningstichting heeft met ruim tien projecten een groot aandeel in de vernieuwing in stadsdeel Zuidoost en brengt dit op 4 en 5 juni a.s. met de grootschalige Open Bijlmerdagen onder de aandacht. De Open Bijlmerdagen op 4 en 5 juni a.s. vinden plaats tegen de achtergrond van de gunstige waardeontwikkeling van de koopwoningen. Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau ECORYS blijkt dat de huizenprijzen in de Bijlmer in de afgelopen vier jaar zijn gestegen, terwijl die in de rest van Amsterdam juist daalden en in Almere stabiliseerden. Het onderzoek toont aan dat de prijzen van eengezinswoningen in de Bijlmer met maar liefst 30% procent omhoog zijn gegaan.

De cijfers van ECORYS geven aan dat de huizen in de Bijlmer sneller in waarde stijgen dan in de rest van Amsterdam en dat de huizen voordeliger zijn. Uitschieters in de waardeontwikkeling zijn de buurten Geerdinkhof, Kantershof, Kelbergen en Huntum. Over de periode 2000-2004 bedraagt de waardevermeerdering hier ruim 60%.

Woonmanifestatie: jaarlijks 1000 nieuwe woningen

Naast de gunstige waardeontwikkeling is er een gevarieerd aanbod dankzij de grootschalige vernieuwing in stadsdeel Zuidoost. Jaarlijks komen er ruim 1000 nieuwe woningen bij. Op dit moment is de vernieuwing bijna halverwege. Grootaandeelhouder vernieuwing woningbouw is Woningstichting Rochdale. Onder het motto In de Bijlmer staat jouw huis presenteert de stichting samen met het stadsdeel op de woonmanifestatie de projecten voor de komende vijf jaar.

De vernieuwingsoperatie van de Bijlmer behelst niet alleen woningen, maar ook de woonomgeving en talloze voorzieningen. De Hogeschool van Amsterdam en het ROC hebben nieuwe vestigingen. Het nieuwe stadsplein, vernoemd naar Anton de Kom, is in aanbouw, winkelcentrum Amsterdamse Poort wordt binnenkort gerenoveerd en het winkelcentrum Kraaiennest is in ontwikkeling.

Cultureel programma: Dogtroep

Tijdens de Open Bijlmerdagen kan men zich breed oriënteren op het wonen in de Bijlmer. Via een open huizenroute kunnen bezoekers een kijkje in de woningen nemen en er zijn georganiseerde rondleidingen door de buurt. Behalve voor het wonen, is er ook aandacht voor de woonomgeving. Voorzieningen zoals scholen, gezondheidszorginstellingen, sport- en culturele verenigingen presenteren zich op markt. De woonmanifestatie wordt omlijst met een cultureel programma en podiumacts. Zo is de Dogtroep beide dagen aanwezig met het programma Carwash.

De Open Bijlmerdagen op 4 en 5 juni vinden plaats op het manifestatieterrein aan de Mandelstamstraat in de F-buurt (Florijn) van 12.00 uur tot 17.00 uur. De routebeschrijving en meer programma-informatie zijn te vinden op www.indebijlmerstaatjouwhuis.nl

Onderschrift grafiek waardeontwikkeling (zie bijlage)

Bron: Kadaster

Bewerking: Ecorys

172de14.gifNOOT C.Q. UITNODIGING VOOR DE REDACTIE

Op zaterdag 4 juni biedt Woningstichting Rochdale de vernieuwing symbolisch aan aan het bestuur van het Stadsdeel Zuidoost. Acteur Marcel Ott van het Appel Theater verbeeldt dit in een performance die start om 15.00 uur op het manifestatieterrein.

Woningstichting Rochdale nodigt u uit hierbij aanwezig te zijn. Aanwezig zijn stadsdeelvoorzitter mevrouw E. Sweet, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling E. Verdonk, voorzitter Raad van Bestuur van Woningstichting Rochdale de heer Möllenkamp en directeur Van Wees van Rochdale Zuidoost. Voor u is ter plaatse een persmap beschikbaar met informatie over het vernieuwingsproces en de waardeontwikkeling van de woningen in stadsdeel Zuidoost.

Voor meer informatie en vragen over de Open Bijlmerdagen kunt u contact opnemen met de heer S. Kleyhorst, Beaumont Communicatie & Management, 020 664 9444 of 06 1337 5995.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Beaumont Communicatie & Management BV

Cornelis Schuytstraat 56

1071 JL Amsterdam

T 020 664 94 44

F 020 676 43 34

jvandesande@beaucom.nl

www.beaucom.nl