Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Akkoord financiering Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

03-06-2005 - De ministers van Landbouw hebben op de Europese Landbouwraad van mei een akkoord bereikt over de nieuwe financieringsverordening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. In deze verordening zijn de spelregels neergelegd over het financieel beheer van de Europese landbouwsubsidies. De nieuwe spelregels zullen per 1 januari 2007 in werking treden. De totale hoeveelheid geld die tussen 2007 en 2013 kan worden uitgegeven aan Landbouw wordt bepaald in de onderhandelingen over de EU-begroting.

Het gebruik en het beheer van de Landbouwsubsidies wordt beter en eenvoudiger. Zo zullen Commissie en lidstaten in de toekomst de rechtmatigheid van deze subsidies beter kunnen volgen. Voor lidstaten wordt het eenvoudiger om het Europese Landbouwbeleid uit te voeren. Tot slot zijn er afspraken gemaakt over het voorkomen van overschrijdingen van de landbouwbegroting .

De belangrijkste nieuwe spelregels zijn:

* Op dit moment zijn veel subsidies voor het plattelandsbeleid versnipperd over diverse geldpotjes binnen de EU. Vanaf 1 januari 2007 zal het grootste deel van deze subsidies worden ondergebracht in één fonds. Dit is een vereenvoudiging voor de uitvoering.
* De terugvordering van onterecht uitgekeerde subsidies kan soms vele jaren duren. In de toekomst zullen er daarom harde termijnen gelden, waarbinnen openstaande vorderingen tussen de lidstaat en de Commissie afgerekend moeten worden.

* Er worden extra eisen gesteld aan de nationale overheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de uitbetaling van Europese landbouwsubsidies. Zo zullen de directeuren van deze diensten schriftelijk moeten verklaren dat alle uitbetalingen rechtmatig hebben plaatsgevonden.

De EU-landbouwbegroting bedraagt jaarlijks ongeveer EUR 43 miljard. Nederland krijgt hiervan ongeveer EUR 1,2 miljard.