Groen!

Brussel, 3 juni 2005 Studie Verwilghen rond kernuitstap is pure manipulatie

Groen! vraagt energieministers om eindelijk werk te maken van energiebesparing

Eloi Glorieux Federaal energieminister Verwilghen bestelt een studie bij het Federaal Planbureau om te onderzoeken of de uitstap uit kernenenergie realistisch is. De minister kondigde dit reeds 9 maanden geleden aan. Die tijd had de minister blijkbaar nodig om een groep van zogezegd "onafhankelijke wetenschappers" te vinden die het werk van het Planbureau kunnen begeleiden. Hij koos voor professor William D'Haeseleer (voorzitter van de commissie) en professor Pierre Klees (ondervoorzitter), allebei notoire tegenstanders van de kernuitstap. Het hele onderzoek belooft dus een groots opgezette farce te worden. Minister Verwilghen gebruikt geld van de gemeenschap om zijn gelijk te halen als VLD-politicus. Via deze werkwijze wordt bovendien het serieux van het Planbureau te grabbel gegooid.

De beslissing om af te stappen van kernenergie staat in het federale regeerakkoord! Op basis van studies uit het verleden weten we bovendien dat er voldoende alternatieven zijn voor kernenergie (bv. STEM, 2000) en dat er een ruim potentieel is voor energiebesparing en voor de uitbouw van hernieuwbare energieën in België (Fraunhöfer Institut, 2003).

Federaal energieminister Verwilghen en Vlaams energieminister Peeters stellen alles in het werk om de wettelijk besliste kernuitstap te boycotten en vertikken het intussen om hun werk te doen als het gaat om rationeel energiegebruik of het stimuleren van nieuwe energiebronnen.

Ook binnen de federale en de Vlaamse regeringen zou men best eens de knoop doorhakken. Zo lang men blijft ruziën over de kernuitstap, ligt elk toekomstgericht energiebeleid plat. Terwijl de uitdagingen enorm zijn. Denk maar aan de hoge olieprijzen, de herhaalde signalen over de al merkbare effecten van de opwarming van de aarde. Of nieuwe schandalen omtrent kernenergie, zoals het verzwijgen van het weglekken van 83.000 liter radioactief koelwater uit de Britse reactor van Sellafield

Deze week werd een tweede kernreactor te Barsebäck (bij Malmö/Zweden) definitief stil gelegd. Begin mei werd de derde Duitse kerncentrale (van Obrigheim) gesloten. De kernuitstap is bezig. Gaat België mee in achterhoedegevechten of kiezen we op tijd voor de energietechnologieën van de toekomst?

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Dua, voorzitter Groen!