FNV

FNV Bondgenoten roept handelsmissie China vragen over werknemersrecht

Naar aanleiding van een brief van FNV Bondgenoten zal minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de vaak mensonterende situatie van werknemers in China aan de orde te stellen. Vergezeld door een delegatie uit het bedrijfsleven vertrok hij woensdag 1 juni naar China voor een handelsmissie van zes dagen. tijdens de handelsmissie naar China van woensdag 1 juni tot en met 6 juni.

In China zijn zelfs de meest basale werknemersrechten niet gegarandeerd. Extreem lange werktijden, geen of nauwelijks vakantiedagen, zeer lage lonen en soms is zelfs dwangarbeid zijn aan de orde van de dag. Er is geen belangenbehartiging door het ontbreken van een vrije transparante en democratische vakbeweging. Het meest schrijnend is de situatie in de vrijhandelszones. Hier worden de werknemers rechten het meest geschonden.

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten: 'Ik heb de minister gevraagd om behalve te praten over exportbevordering ook te informeren of en hoe Chinese partnerbedrijven zich houden aan de afspraken van de Internationale arbeidsorganisatie zoals geen kinderarbeid, een leefbaar loon en gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. En als bedrijven zich daar niet aan houden, of er activiteiten zijn ingezet om daaraan in de nabije toekomst wel wat te doen? Kunnen Chinese collega-bedrijven druk uitoefenen op de Chinese overheid om sociale hervormingen te bevorderen?' Van der Kolk wil van de Nederlandse deelnemers aan de missie graag weten in hoeverre zij zich, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, willen inzetten voor basale werknemersrechten zoals die zijn vastgelegd in de ILO-conventies.'

Protest over de schrijnende situatie heeft verregaande gevolgen. Zang Shanguang, vechter voor vakbondsrechten, zit sinds 1998 voor de tweede keer gevangen onder erbarmelijke omstandigheden. Eerder vroeg Amnesty aandacht voor zijn zaak. FNV Bouw heeft hem inmiddels voorgedragen voor de Febe Elisabeth Velasques Vakbondsrechtenprijs.

FNV Bondgenoten en de Vakvcentrale FNV maken deel uit van de internationale vakbeweging IVVV een aanverwante federaties per sector en ijveren voor het naleven van rechten van de werknemers.