Ministerie van Defensie


---


---

Nederland continueert bijdrage OEF en ISAF

3-6-2005 16:27:00

De ministerraad heeft besloten tot een verdere bijdrage aan de stabilisering van Afghanistan en de strijd tegen het internationale terrorisme. Hiertoe wordt de inzetperiode van het door Nederland geleide Provincial Reconstruction Team (PRT) in de provincie Baghlan verlengd tot 1 oktober 2006. Verder zal het mariniersbataljon dat deel uitmaakt van de Strategic Reserve Force van de NAVO de Afghaanse verkiezingen op 18 september ondersteunen. Ten slotte draagt Nederland bij aan het maritieme gedeelte van de operatie Enduring Freedom (OEF) met een luchtverdedigings- en commandofregat, een bevoorradingsschip en een onderzeeboot.

Ons land wil een bijdrage blijven leveren aan de stabilisering van Afghanistan en de strijd tegen het internationale terrorisme, en doet dat sinds eind 2001 met zowel militaire als financiële middelen. Op dit moment heeft Nederland in het kader van de International Security Assistance Force (ISAF) een PRT in de provincie Baghlan en een detachement van vier F-16 gevechtsvliegtuigen in Kaboel gestationeerd. Ook zijn enige militairen werkzaam op het hoofdkwartier van ISAF. Tevens is een Nederlandse taakgroep speciale eenheden, ondersteund door helikopters in het kader van OEF actief.

In de periode 2001 tot en met 2004 heeft Nederland in totaal 217 miljoen euro bijgedragen aan de wederopbouw van en humanitaire hulp in Afghanistan. Het is daarmee een van de grotere donoren. Naast ondersteuning van de overheid beschikt het PRT over geld om lokale wederopbouwprojecten te faciliteren. Gezien de positieve ervaringen ter plekke heeft de regering besloten om de duur van het PRT vooralsnog met een jaar te verlengen.

De NAVO zal in het ISAF-gebied de Afghaanse overheid assisteren bij het beveiligen van de parlements- en provincieraadsverkiezingen door het inbrengen van extra middelen en eenheden. Nederland zal het verkiezingsproces in de noordelijke provincies ondersteunen met een mariniersbataljon. Het zal bij inzet van begin augustus tot eind oktober worden gelegerd op het vliegveld van Mazar-e Sharif.

Het maritieme deel van OEF vormt onderdeel van de internationale strijd tegen het terrorisme. Nederland zal daar in de regio rond het Arabisch Schiereiland opnieuw een aandeel in leveren. Om te beginnen met het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. Zeven Provinciën. De op dit LCF geplaatste commandostaf zal in de periode december 2005 tot april 2006 het bevel voeren over een van de maritieme taakgroepen. Daarnaast zal Nederland de bevoorrader Hr.Ms. Amsterdam en onderzeeboot Hr.Ms. Bruinvis ter beschikking stellen.