Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 3 juni 2005

Aanhoudingen na serie berovingen in Alphen aan den Rijn

De Politie Hollands Midden heeft afgelopen maanden zeven verdachten uit Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Rotterdam aangehouden op verdenking van het plegen van twaalf berovingen in Alphen aan den Rijn. De berovingen werden met name in de wijken Ridderveld en het centrum/Bospark gepleegd in de periode tussen december 2004 en april 2005. De verdachten zijn tussen de 16 en 19 jaar oud.

Inmiddels zijn alle verdachten voor de Raadkamer van de Haagse rechtbank geweest. Zes verdachten zitten in voorlopige hechtenis, van de zevende verdachte is de voorlopige hechtenis geschorst. Het onderzoek leidde mede door sporen en signalementen uit getuigenverklaringen naar deze verdachten.

De recherche in Alphen aan den Rijn heeft sinds begin 2005 onderzoek verricht naar de berovingen, waarvan een aantal met geweld gepaard ging. De berovingen werden gepleegd door groepjes jongeren in wisselende samenstelling. Er werden voornamelijk tassen buitgemaakt.

Bij het merendeel van de berovingen werd aan de tassen getrokken, waardoor de slachtoffers, voornamelijk vrouwen, van hun fietsen vielen en letsel opliepen. Onder de slachtoffers was onder meer een 83-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn die op gewelddadige wijze van haar tas werd beroofd. De vrouw kwam daardoor ten val en werd door de dader in het gezicht geschopt.

Tijdens de verhoren van de verdachten werd nog een poging tot beroving bekend, waarvan bij de politie nog geen aangifte is gedaan. In december 2004 probeerden twee jongens op één fiets een ongeveer 40-jarige vrouw van haar tas te beroven. Dit gebeurde in de Aarhof ter hoogte van Bart Smit. De politie verzoekt het slachtoffer van bovenstaande poging tot beroving alsnog aangifte te komen doen. Ook anderen die menen slachtoffer te zijn wordt verzocht zich bij de politie in Alphen te melden.