Fontys

Fontys installeert lector Bedrijfskundig management in het MKB Ir. Ton Schurgers is vandaag geïnstalleerd als lector Bedrijfskundig management in het midden- en kleinbedrijf. Zijn lectoraat is verbonden aan Fontys Hogeschool Bedrijfskader te Eindhoven. In zijn oratie wijst Schurgers op het belang van kennisbruggen tussen het mkb en kennisinstellingen.

Het lectoraat Bedrijfskundig management in het MKB is gericht op het versterken en uitbouwen van de relaties tussen mkb en het hbo, onder meer door oprichting van `Fontys MKB centrum'. Het `Fontys MKB centrum' beoogt de kennis en het onderzoek over het mkb binnen Fontys te bundelen. Daarnaast participeert Fontys, samen met TU/e, TNO en ROC Eindhoven, in stichting United Brains. Deze stichting richt zich op het vertalen van vragen van het MKB naar concrete onderzoeken bij kennisinstellingen.

Volgens Schurgers wordt het midden- en kleinbedrijf als de motor voor onze economische groei gezien. Voor de contacten tussen kennisinstellingen en deze bedrijven geldt de brug als metafoor. Slechts 2% van het midden- en kleinbedrijf geeft aan te beschikken over een dergelijke brug. De economische groei van Nederland, en eigenlijk van heel West-Europa, is afhankelijk van toegevoegde waarde die gecreëerd wordt door kennis. Daarom is het noodzakelijk dat er veel kennisbruggen zijn die de verbinding leggen tussen bedrijven en de nieuwste kennis en inzichten.

De belangrijkste voorwaarde voor een stevige brug tussen kennisinstellingen en het mkb is wederzijds begrip. Begrip voor het feit dat een kennisinstelling niet in één dag een oplossing kan leveren en begrip voor een klein bedrijf dat niet telkens stagiairs kan begeleiden. Aan de basis van een kennisbrug staan de bouwers. Dit zijn afgestudeerden en docenten van Fontys en medewerkers van Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers. Zij hebben ervaring met beide kanten van de brug en kunnen vragen vanuit het mkb makkelijker vertalen naar de kennisinstellingen en andersom.

Schurgers is sinds 1 oktober 2004 als lector parttime verbonden aan Fontys Hogeschool Bedrijfskader. Hij is al meer dan twintig jaar adviseur van het midden- en kleinbedrijf bij innovatievraagstukken. Dit doet hij vanuit Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers. Na een aantal jaren in dienst bij de Rijksnijverheidsdienst werd hij in 1988 in Eindhoven benoemd als eerste directeur van een InnovatieCentrum. In die tijd was hij ook voorzitter van de Fontys Innovatiewerkplaats. Na de fusie met het toenmalige IMK (Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf) in 1997 werd hij directeur van de Syntensvestiging in Eindhoven. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met ontwikkeling en uitvoering van programma's voor technostarters en het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven. Hij treedt tevens op als directeur van de stichting United Brains.