Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 31 mei 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 31 mei 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Geen witte vlekken in aanpak wijkeconomie

Naar aanleiding van een initiatief van statenlid Erik Pool (PvdA) hebben GS het rapport "Wijkeconomie in Zuid-Holland" laten opstellen. De belangrijkste conclusie luidt dat er in de aanpak van de wijkeconomie in de steden geen evident witte vlekken zijn. Wel zou de rol van de provincie naar de mening van de onderzoekers meer ondersteunend, stimulerend en faciliterend kunnen zijn. GS beschouwen locale economie als een locale bestuurlijke verantwoordelijkheid. Dat blijft het ook. Wel wil het college zoeken naar subsidiemogelijkheden in het programma Samenleving, bijvoorbeeld het kleine kernenbeleid. Het onderwerp Wijkeconomie wordt op 15 juni 2005 besproken in de statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie (MKE).

Vervolg Bestuurskrachtmeting provincie Zuid-HollandIn een brief naar Provinciale Staten (PS) reageren GS op moties die tijdens de statenvergadering van 27 april 2005 zijn aangehouden in het kader van de Bestuurskrachtmeting Zuid-Holland. De financieringsstructuur van de regionale samenwerkingsverbanden dat er een bestuurlijke projectgroep is ingesteld om de problematiek van de financiering van grote projecten op lange termijn te verkennen. Op het gebied van de huisvestingsvisie antwoorden GS dat de gestelde doelen op het gebied van de huisvesting en de flexibele werkplekken nog niet zijn bereikt, omdat nog niet aan alle randvoorwaarden was voldaan. In de tweede helft van 2005 wordt een actieplan opgesteld, om deze doelen alsnog te halen. Over de evaluatie van initiatieven tot het beter benutten van de infrastructuur verwijst het college onder andere naar de verkeerscentrale Rhoon, Incident Management, pilots inwinning verkeersgegevens en de benutting van provinciale wegen.

Nadruk op jongeren en regio in culturele samenwerking met Rotterdam en Den Haag GS hebben de culturele samenwerking met Rotterdam en Den Haag voor de periode 2005-2008 nader uitgewerkt. De samenwerking met het Internationaal Filmfestival Rotterdam wordt dit jaar voortgezet. Hierbij ligt de nadruk op het effect voor de regio en op educatie. Daarom richt de provincie zich op projecten die gebruikt kunnen worden in het onderwijs en geschikt zijn om in filmtheaters en filmhuizen in de regio te vertonen. Verder is in de samenwerking met Rotterdam gekozen voor thema's die met name jongeren bereiken, zoals film, dans en literatuur. GS willen in de culturele samenwerking met de gemeente Den Haag in 2005/2006 inzetten op drie projecten die zich eveneens voornamelijk op jongeren richten: het Crossing Border festival, de Haagse dansweek/ Holland Dance Festival en het Haganumfestival. Op basis van een evaluatie wordt bekeken, hoe dit de komende jaren verder gaat. Daarnaast zullen de samenwerkingsmogelijkheden van provinciale en stedelijke culturele instellingen in kaart worden gebracht. Voor de culturele samenwerking met Den Haag en Rotterdam is ¤250.000,- per jaar beschikbaar. De notitie over de culturele samenwerking met Rotterdam en Den Haag wordt toegestuurd aan PS.

Vervolgstappen in bestuurskrachtmeting DrechtstedenHet Drechtstedenbestuur geeft in een brief aan GS aan, dat ze in alle gemeenten (behalve 's-Gravendeel) bestuurskrachtmetingen gaan uitvoeren. 's-Gravendeel heeft dit verzoek van GS nog niet gekregen vanwege de lopende herindelingsprocedure ten aanzien van alle gemeenten in de regio Hoeksche Waard. In de brief aan GS geeft het Drechtstedenbestuur ook aan dat de bestuurlijke trekker van de regionale bestuurskrachtmeting, burgemeester Jonker van Hendrik-Ido-Ambacht, op korte termijn met GS om tafel wil zitten. De regionale bestuurskrachtmeting wordt naast de afzonderlijke bestuurskrachtmetingen van de gemeenten uitgevoerd. GS reageren met een uitnodiging aan zowel de colleges van de Drechtstedengemeenten als de bestuurlijke trekker van de regionale bestuurskrachtmeting voor een bestuurlijk overleg op korte termijn.

Voortgangsrapportage Regionale Omroepen Zuid-Holland vastgesteldGS hebben de voortgangsrapportage Regionale Omroepen Zuid-Holland vastgesteld en verstuurd naar Provinciale Staten. Begin 2004 hebben Provinciale Staten ingestemd met een reddingsplan voor de in financiële nood verkerende omroepen RTV West en RTV Rijnmond. De voorwaarde was dat de beide omroepen een plan zouden maken om tot verdergaande samenwerking te komen. De omroepen hebben nu samen een plan van aanpak ingediend, waarin zij de huidige stand van zaken rond de samenwerking aangeven. Daarnaast geven ze fases aan voor het onderzoek naar verdere uitbreiding van de samenwerking. In december 2005 zal op basis van de uitkomsten een definitief besluit worden genomen om per 1 januari 2006 over te gaan tot (eventueel gedeeltelijke) uitvoering.

Voortgangsbericht 'Sport scoort'In 2005 zijn projecten beweegmanagement opgezet; sportprojecten die de samenhang tussen buurt, onderwijs en sport moeten bevorderen. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten. De komende vier jaar steunt de provincie acht gemeenten bij de invoering van beweegmanagement. De meeste projectaanvragen hebben jongeren als doelgroep, maar in de tweede helft van 2005 wordt ook ingezet op ouderen. De projecten hebben veel te maken met sport op scholen, vooral VMBO-scholen. Gedeputeerde Staten hebben het voortgangsbericht vastgesteld. Het zal nu aan Provinciale Staten worden aangeboden. Het voortgangsbericht 'Sport scoort' staat binnenkort in zijn geheel op www.zuidholland.nl

Kwaliteit milieuhandhaving stijgt De handhaving van milieuregels door gemeenten, waterschappen en provincies dient in 2005 te voldoen aan nieuwe regelgeving van het Rijk. GS hebben de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de kwaliteit van de milieuhandhaving in Zuid-Holland. Nog niet iedere instantie voldoet aan de nieuwe wettelijke eisen, maar er is duidelijk een stijgende lijn, het verbetertraject wordt voortgezet. Bekijk het persbericht op www.zuidholland.nlDwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. De provincie heeft aan de onderstaande bedrijven lasten onder dwangsom opgelegd op grond van de Grondwaterwet en de Wet milieubeheer:

GrondwaterwetIn onderstaande gevallen is een last onder dwangsom opgelegd. Dit in verband met het niet aanleveren van het jaaropgaveformulier voor 2003 en 2004.-Stichting bedrijfspensioenfonds voor de Bouwnijverheid te Amsterdam-ETP Exploitaties VOF te Groningen-Ministerie van Defensie, DGW&T te Utrecht-STC Grond- en Sloopwerken-NS Railinfrabeheer BV, Projectorganisatie Betuweroute te Barendrecht-NS Railinfrabeheer BV te Rotterdam-Beheersmij Rosmalen lll BV te Capelle aan den IJssel-Apcoa BV te Rotterdam-Bouwfonds Ontwikkeling BV te Delft-Gemeente Den-Haag, Dienst Stadsbeheer-Radamco Nederland te Amsterdam-Koninklijke Haagse Cricket & Voetbalvereniging te Den-Haag-Burgemeester en Wethouders van Den-Haag

Wet milieubeheerIn verband met uiteenlopende overtredingen bij de onderstaande bedrijven. -Sita Recycling Service West B.V. te Rotterdam-Waalhaven, Delft, Alphen aan den Rijn, Gouda en Dordrecht-Kraanverhuur Verschoor B.V. te Sassenheim-Handelsbedrijf Rivieren Driesprong te Papendrecht-West Holland Milieu B.V. te Arnhem

Last onder dwangsom gehandhaafd tegen Renocars AutodemontagebedrijfTijdens controlebezoeken door DCMR is in 2003 gebleken dat de autosloperij Renocars geen vergunning had. Ook bleek uit het bodemonderzoek dat de bodemverontreiniging ten opzichte van 1995 behoorlijk was verergerd. Onder aanzegging van bestuurlijke maatregelen zou door het bedrijf melding van de verontreiniging moeten worden gedaan, vergezeld van een plan van aanpak om de verontreiniging weg te nemen. Dit is beide niet gebeurd. Omdat de activiteiten van de inrichting de bodem ernstig hebben verontreinigd, wordt de last onder dwangsom tegen het autodemontagebedrijf gehandhaafd.

Jaarverslag Financieel Toezicht 2004GS hebben het Jaarverslag Financieel Toezicht op Gemeenten en Gemeenschappelijke Regelingen over 2004 vastgesteld. Het jaarverslag rapporteert over het financieel toezicht dat in 2004 is uitgeoefend en over de bevindingen bij het onderzoek van de begrotingen voor het jaar 2005. Het jaarverslag laat ook de financiële trends en kengetallen zien in de Zuid-Hollandse gemeenten. Als bijlagen zijn overzichten opgenomen van onder meer de belastingdruk in 2005, de lasten en baten van reiniging en riolering in 2004-2005 en de opbrengsten onroerende zaakbelasting (OZB) in 2004-2005. Lees het jaarverslag <www.zuid-holland.nl/algemeen/gemeenten/ftra/bureauft.jsp>.

Werkdocument Zuidplaspolder de inspraak inIn de Zuidplaspolder, bij Waddinxveen, Zevenhuizen-Moerkapelle, Moordrecht, Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel, verrijzen tussen 2010 en 2030 30.000 woningen, 300 hectare bedrijventerreinen, 300 hectare glastuinbouw en veel nieuwe natuur. Voor een goede bereikbaarheid wordt het wegennet in de polder uitgebreid en beter aangesloten op de rijkswegen A12 en A20. Er komen betere fietsverbindingen en een goed systeem van openbaar vervoer dat bestaat uit een combinatie van bussen, treinen en metroachtige verbindingen met zgn. lightrailvoertuigen.De belangrijkste uitgangspunten in het werkdocument zijn:-droogmakerijen zoals de Zuidplas lenen zich beter voor verstedelijking dan de natte veenweidegbieden, -in de driehoek Rotterdam-Zoetermeer-Gouda is geen behoefte aan nieuwe regionale kernen,-de groenstructuur in de Zuidvleugel van Zuid-Holland moet worden uitgebreid,-in de B-driehoek (Berkel en Rodenrijs-Bleijswijk-Bergschenhoek) is glastuinbouw de hoofdfunctie, -de Eendragtspolder is bestemd voor waterberging bij zware regenval of dijkdoorbraak en voor recreatie,-de Tweemanspolder en de polder de Wilde Venen blijven nodig voor akkerbouw,-voor de bereikbaarheid zijn investeringen nodig in wegen en openbaar vervoer. De Regionale Structuurvisie voor het gebied is onlangs door Provinciale Staten en door de betrokken gemeenteraden van de Zuidplasgemeenten goedgekeurd. Op basis daarvan wordt nu gewerkt aan een Intergemeentelijk Structuurplan en aan de herziening van Streekplan Oost. Volgens het schema moeten deze begin 2006 worden vastgesteld.Zie voor meer informatie www.zuidplas.nl

Uitvoeringsprogramma Integratie en Inburgering 2006GS doen voorstellen aan Provinciale Staten voor de uitwerking van de drie hoofdlijnen in het uitvoeringsprogramma integrale en inburgering 2006. Hierna volgt een aantal voorbeelden van de geplande activiteiten. Binnen de hoofdlijn 'Taal en Opvoeding' werkt de provincie aan de vergroting van het bereik van opvoedingsondersteuning voor allochtone doelgroepen en wordt een start gemaakt met de interculturalisatie van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland. Binnen de hoofdlijn 'Onderwijs en Arbeidsmarkt' werkt de provincie samen met de drie Regionale Platforms Arbeidsmarkt. Het doel is ervoor te zorgen dat meer jongeren een diploma behalen, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Ook wordt allochtoon ondernemerschap bevorderd. Binnen de hoofdlijn 'Ruimtelijke Ordening' wordt onder meer de participatie van allochtone bewoners bij stedelijke vernieuwing gestimuleerd.

Deregulering van Zuid-Hollandse subsidiesystematiekVereenvoudigen en stroomlijnen van de Zuid-Hollandse subsidiesystematiek, beperken van de administratieve lasten en tegengaan van misbruik van subsidies. Dat zijn enkele doelen die GS nastreven op subsidiegebied. Met enige regelmaat blijkt namelijk dat de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland (ASV) concrete wensen tot financiële stimulering van initiatieven ongewild bemoeilijkt. Dit was onlangs bijvoorbeeld het geval bij de discussie over de financiering van het programma 'Manden maken' in de Drechtsteden en de Regionale Agenda's Samenleving. GS willen nu met Provinciale Staten in discussie treden om te bezien hoe de ASV structureel kan worden verbeterd.

Subsidies- Er wordt een projectsubsidie verleend van maximaal ¤119.500,00 aan jeugdzorgaanbieder Cordea voor het 17-plus project.- Er wordt 0,3 miljoen euro ter beschikking gesteld in 2005 voor externe ondersteuning van Zuidvleugelproject 'Groen en Water in en om de stad'. Het project wordt uitgevoerd onder de regie van de provincie Zuid-Holland.