Politie Groningen

Politie lost inbraken en fietsendiefstallen op (03/06/05)

Appingedam en Delfzijl 03-06-2005 - De politie heeft met de aanhouding van vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 26 jaar uit Delfzijl en Appingedam 25 misdrijven in Appingedam en Delfzijl opgelost. De verdachten werden begin mei aangehouden. Het onderzoek is afgerond. De verdachten zijn na verhoor heengezonden.

De politie kwam de verdachten op het spoor bij een onderzoek naar gestolen fietsen. Bij één van de verdachten werden, op zijn verblijfadres in Appingedam, vier gestolen fietsen aangetroffen. De man werd aangehouden en bij het vervolgonderzoek kwamen meerdere zaken aan het licht. De vier fietsen bleken in Appingedam te zijn gestolen en konden worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Veel schade
Tijdens de verhoren hebben de verdachten tegenover de politie bekend dat zij zich de laatste twee maanden aan inbraken in twee bouwketen in Delfzijl hebben schuldig gemaakt. Daarbij richtten ze veel schade aan terwijl ze slechts een gering aantal kleine gereedschappen buit maakten. Ook bekenden de verdachten tien fietsendiefstallen op diverse locaties in Appingedam. Bij één van de verdachten werden ook twee gestolen mobieltjes aangetroffen. Een andere verdachte nam uit diverse tuinen in Appingedam bloembakjes en bloemenmandjes weg. In afwachting van het bekend worden van de rechtmatige eigenaren worden deze bakjes en mandjes bewaard op het politiebureau in Delfzijl. Van 11 van de 25 zaken was inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Levensonderhoud
De verdachten zijn bekenden van elkaar. Twee van hen zijn dakloos. Ze pleegden de inbraken en de diefstallen in wisselende samenstelling om met de opbrengst ervan in hun levensonderhoud te voorzien en om er softdrugs voor te kopen. Van de buit is nagenoeg niets terug gevonden. Alle verdachten zijn na het afleggen van verklaringen heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Het onderzoek is afgerond.