Ingezonden persbericht


Politie Noord- en Oost-Gelderland
District Apeldoorn

26 mei 2005

Brandt Keegstra: 055 - 548 20 50

Onderwerp: Resultaten 1e deel Dag van de snelheid Team Zuid-West:

Resultaten 1e helft van de dag

PERSBERICHT

Apeldoorn- Vandaag, 3 juni, loopt in het Team Zuid-West in Apeldoorn de Dag van de Snelheid. Verderop in dit bericht staat kort de doelstelling van de dag. Vooraf is in de media de nodige aandacht voor deze controle geweest. Niettemin werden veel bekeuringen uitgeschreven.

De controles zijn op te knippen in twee delen. Van 07.00 - 15.00 uur en van 15.00 uur tot 23.00 uur.

Eerste resultaten 07.00 uur tot 15.00 uur: Totaal 2152 overtredingen.

De meeste overtredingen betroffen snelheidsovertredingen. Het KLPD controleerde op de autosnelwegen A1 en A50. Daar werden tussen 07.00 en 15.00 uur middels radarcontrole 1659 bekeuringen uitgedeeld voor snelheid. De overige bekeuringen werden uitgedeeld op diverse wegen in Apeldoorn Zuid-West en Loenen.

Daarnaast waren er ook bromfietscontroles en overige autocontroles. Zo werden 16 bekeuringen uitgeschreven voor een foute constructiesnelheid van de bromfiets en waren er bekeuringen voor rood licht, autogordel, handsfree bellen, kleven, niet verlenen van voorrang, rijden zonder helm op de bromfiets of het geven van lichtsignalen naar tegenliggers.

De politie kreeg tijdens de controles positieve reacties van buurtbewoners. De controles vloeiden o.a. voort uit klachten van aanwonenden en buurtbewoners.

Op het Adelaarsplein stond verkeersorganisatie 3VO met een rijsimulator. Ook voor de simulator was de hele dag door goede belangstellen. Daarnaast maakten veel mensen gebruik van de mogelijkheid om een oogtest af te laten nemen.

Einde persbericht

(NB: de resultaten van de controle tussen 15.00 en 23.00 uur worden zaterdag doorgegeven middels de reguliere persberichten.). Op pagina 2 staat nog eens kort de doelstelling van de controle vermeld.

In Apeldoorn vinden jaarlijks zo'n 136 zogenaamde slachtofferongevallen plaats. De oorzaak is direct terug te voeren op een te hoge snelheid. Het zwaartepunt ligt op de verkeersaders in de kom van Apeldoorn, de provinciale 80 km wegen en de autosnelwegen. Reden voor de politie om te blijven controleren op de naleving van de maximum snelheid. Ze wil dat bestuurders zich meer bewust worden van de gevaren van te hard rijden. De wegen waar de politie vrijdag 3 juni controleert, zijn zorgvuldig gekozen.

Niet alleen het aantal ongevallen op die wegen is bepalend, ook het veiligheidsgevoel van de burger is een belangrijke factor. De wijkagenten in het Team Zuid-West hebben aan de hand van klachten van burgers een aantal wegen aangewezen. Wegen waar aanwonenden of buurtbewoners klagen over te hoge snelheid, wat de nodige onveiligheidsgevoelens met zich mee brengt. De controles worden uitgevoerd door politieagenten van het Team Zuid-West, ondersteund door het Team Verkeershandhaving, de Koninklijke Marechaussee en het Korps Landelijke Politie Diensten.

Naast de controles wordt er ook voorlichting gegeven op het gebied van verkeersveiligheid. Op het Adelaarsplein (aan de Adelaarslaan in Apeldoorn) is 3VO die vrijdag van 10.00-13.00 en 17.00 - 20.00 uur aanwezig met een alcoholsimulator. Deze simulator toont de invloed van alcohol op het rijgedrag. Ook kan het rijgedrag bij slecht weer worden beoordeeld. Daarnaast is er ook een ogentest mogelijk. Op het Adelaarsplein wordt op die tijdstippen ook voorlichting gegeven over verkeersveiligheid. Niet alleen door 3VO, maar ook de politie is van 17.00 - 20.00 uur aanwezig vragen te beantwoorden.


Deelname aan de ogentest of de test met de rijsimulator zijn gratis.

---- --