Ministerie van Defensie


---


---

Speciale eenheden gebundeld in één terreurdienst

3-6-2005 16:43:00

Enkele speciale eenheden van Defensie en politie gaan op in een nieuwe overkoepelende organisatie. Deze Dienst Speciale Interventies (DSI) komt in het geweer bij terreursituaties, grof geweld en andere bijzondere gevallen. De opzet is een slagvaardiger organisatie waarin sneller kan worden besloten tot de inzet van de speciale eenheden. Er komt een eenhoofdige leiding.

De DSI gaat bestaan uit de BBE-Snelle Interventie Eenheid (BBE-SIE), een scherpschutterscapaciteit en een eigen staf. De dienst kan bij gelegenheid ook andere speciale eenheden aansturen, hoewel die onder de verantwoordelijkheid blijven vallen van Defensie en de politie. Het betreft dan de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee, de BBE-Mariniers en de Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE) van de politie.

Met de herziening van het stelsel van speciale eenheden volgt het kabinet een advies van professor C. Fijnaut en een rapport van drie deskundigen van het Openbaar Ministerie, politie en Defensie. De DSI kan worden ingezet na goedkeuring van de minister van Justitie en staat onder gezag van het Openbaar Ministerie. Als de marinierseenheid eraan te pas moet komen, dient Donner eerst te overleggen met zijn ambtgenoot op Defensie. De premier en de minister van Binnenlandse Zaken worden geïnformeerd.