Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De terugkeer naar het thuisfront Herstel van de brug
Onderwerp: De terugkeer naar het thuisfront
Uitzenddatum: Vrij. 3 juni 2005, 20.30u
Verslaggeving: Siebe Sietsma en Pieter van Langevelde

âEen adrenalinejunkâ. Zo omschreef Barry Hofstede zichzelf na zijn terugkeer als soldaat uit Bosnië. Nu, twaalf jaar later, schreef hij het toneelstuk Thuisfront over de gevolgen die een dergelijke uitzending kan hebben op militairen en hun directe omgeving. Een portret.

Peacekeeper
Uit menslievende overwegingen en het gevoel van âdit is mijn kansâ meldde Hofstede zich in 1992 vrijwillig aan voor de peacekeeper-missie in voormalig Joegoslavië. Hij was toen twintig jaar.

Humanitaire hulp
Als blauwhelmen mochten Hofstede en zijn bataljon niet ingrijpen: zij waren aangesteld om humanitaire hulp te verlenen. Het conflict ging echter in alle hevigheid door: Hofstede voelde zich een machteloze getuige van etnische zuiveringen, gruwelijke moorden en ongekend leed van de plaatselijke bevolking.

Snelkookpan
Door het wachten, de stress, de voortdurende waakzaamheid en de machteloosheid veranderde zijn brein in âeen snelkookpan van opgekropte emoties en verminkte gedachtenâ, aldus Hofstede. In mei 1993 keerde hij terug naar Nederland.

Gevoel
âZelf had ik het gevoel dat ik uit een TGV was gestapt, maar nog steeds driehonderd kilometer per uur ging tussen allemaal stilstaande en wandelende mensenâ, omschreef hij zijn gevoel bij zijn terugkeer, jaren later in een ingezonden brief in NRC Handelsblad.

Kloof
Door telkens het gevaar op te zoeken, probeerde hij de kick terug te krijgen die hij kende uit Bosnië. Tegelijkertijd groeide de kloof tussen hem en zijn directe omgeving. Hofstede voelde zich onbegrepen en kon niet duidelijk maken hoe hij zich voelde.

PTSS
Dat hij leed aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), ontdekte hij pas jaren later. Na contact met de Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers heeft hij anderhalf jaar een psychiatrische deeltijdbehandeling gevolgd in het Militair Hospitaal.

Nazorg
Juist de nazorg voor veteranen is belangrijk. Daarbij moeten ook de partners en familie betrokken worden, vindt Hofstede. Zij krijgen direct te maken met de gevolgen van een uitzending en bovendien zijn zij de eersten die kunnen signaleren wanneer het de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Wederzijds
Theatergroep Wederzijds vroeg Hofstede zijn persoonlijke ervaringen te verwerken in een toneelstuk. Thuisfront gaat zondag 5 juni in première. De voorstelling wordt voor veteranen en andere belangstellenden opgevoerd in het veteraneninstituut, kazernes, militaire academies en tijdens reünies.
Links:
Theatergroep Wederzijds
Veteraneninstituut Doorn
Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers Veteranenplatform