Dienstenbond CNV

CAO Aldipress: "middelen uitgeput"
03-06-2005

Aldipress heeft aan de CNV Dienstenbond meegedeeld dat zij met de voorstellen die zij nu op tafel heeft gelegd over grenzen van de financiële ruimte van Aldipress heen gaat. De CNV Dienstenbond heeft daarop aangegeven dat er een groot gat bestaat tussen de visie en wensen van de werknemers van Aldipress en de directie. Daarom schrijft de CNV Dienstenbond opnieuw ledenvergaderingen uit om dit met u te bespreken.

Op woensdag 1 juni heeft opnieuw overleg plaatsgevonden tussen Aldipress en de CNV Dienstenbond over een nieuwe CAO. Tijdens dit overleg hebben wij verslag gedaan van de ledenvergaderingen die wij op 10 en 12 mei hebben gehouden. Wij hebben aangegeven dat de werknemers van Aldipress een andere visie hebben op de financiële situatie van Aldipress en dat er ook andere keuzes gemaakt zouden kunnen worden. Aldipress heeft daarop aangegeven dat uit de cijfers iets anders blijkt en dat Aldipress dit jaar heel goed moet oppassen om winst te blijven maken.

De inhoud
Vervolgens hebben wij met Aldipress op de belangrijkste punten verder gesproken over de CAO:

* Matrix: Aldipress is van mening dat de Matrix moet worden aangepast, omdat zij in verband met veranderende wetgeving alle medewerkers, inclusief de uitzendkrachten, conform de matrix zou moeten betalen. Dit zou een enorme kostenstijging met zich meebrengen. De CNV Dienstenbond heeft hierop een voorstel gedaan waarbij alle medewerkers die nu onder de matrix vallen, daar ook in de toekomst blijven vallen. Daarnaast zou er een nieuwe matrix moeten komen, waar in het vervolg alle andere medewerkers, inclusief parttimers, uurloners en uitzendkrachten, onder zouden moeten vallen. Dit voorstel was volgens Aldipress te kostbaar. Zij stelde daarop voor de matrixtoeslag voor de medewerkers die die nu hebben te bevriezen en een nieuwe matrix voor alle andere medewerkers af te spreken met de volgende percentages:

0.00 6.00 uur 20%

6.00 18.00 uur 0%

18.00 21.00 uur 0%

21.00 24.00 uur 5%

Daarop hebben wij aangegeven dat dit in onze visie geen realistische percentages zijn.

* Loon: Aldipress bood aan het eind van de onderhandelingen 1,25% structurele loonsverhoging met ingang van periode 8 van dit jaar.
* Ziekteverzuimbonus: Aldipress is op ons voorstel ingegaan om als compensatie voor de stijgende ziektekosten een bodem van 125 in de door haar voorgestelde ziekteverzuimbonus te leggen, die altijd wordt uitbetaald;

* Premie pre-pensioen/premiesparen: Aldipress is bereid een compensatie van 100 te geven voor premiesparen, maar dan dienen medewerkers vanaf 1 juli 2005 een extra bijdrage van een 0,5% aan de prepensioenregeling te gaan bijdragen, zodat de totale premie op de ooit afgesproken 4% uitkomt. Eerder was Aldipress bereid die premie tot 1 januari 2006 voor haar rekening te nemen.

Aan het eind van deze gesprekken heeft de CNV Dienstenbond geconstateerd dat het gat tussen de eisen en wensen van de werknemers en hetgeen Aldipress op tafel legt, met de opmerking dat zij over de grenzen van de financiële mogelijkheden heen gaat, groot is. Het lijkt erop dat we er binnen de door Aldipress vastgestelde financiële ruimte niet uitkomen en willen daarover met u spreken.

Ledenvergaderingen
Daarom nodigen we u uit voor een tweetal ledenvergaderingen op:

dinsdag 7 juni van 14.30 tot 15.30 uur te Amsterdam

of op

woensdag 15 juni van 11.00 tot 12.30 uur te Duiven.

Wij hopen u daar allen te ontmoeten omdat er tijdens deze vergaderingen belangrijke beslissingen dienen te worden genomen inzake de CAO. Mocht uw collega nog geen lid zijn, maar wel geïnteresseerd zijn in lidmaatschap dan is hij/zij van harte welkom.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen: j.warnaar@cnvdibo.nl