Gemeente Nijmegen

Nieuw podium Doornroosje bij station

Met behulp van privaat geld krijgt Nijmegen voor een lange periode een hoogwaardig poppodium. In plaats van zelf een nieuwe poptempel te bouwen stelt het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen voor dit aan een projectontwikkelaar over te laten.

Het Nijmeegse popcentrum Doornroosje heeft zich de afgelopen jaren tot een ook landelijk zeer gewaardeerd podium voor popmuziek ontwikkeld. Dit straalt ook af op het imago van Nijmegen als popstad. Voor de toekomst van Doornroosje en de positie van Nijmegen als popstad is nieuwbouw voor Doornroosje met twee grote zalen noodzakelijk. Tot nu toe werden dergelijke popcentra vaak gebouwd door de overheid. De beperkte budgetten die hiervoor beschikbaar zijn, zouden echter tot een te klein popcentrum leiden.
Om dit dilemma op te lossen heeft de gemeente Nijmegen een nieuwe manier van financieren uitgedacht, waarbij het nieuwe Doornroosje op een toplocatie in het centrum, namelijk nabij het Centraal Station, kan worden gebouwd.

De kosten voor nieuwbouw bedragen naar schatting meer dan 10 miljoen euro. De gemeente draagt hier echter niet meer dan 3,4 miljoen euro aan bij. Dit bedrag wordt voor een gegarandeerde jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro aan de ontwikkelaar aangeboden. Hiervoor moet een gegarandeerde huur voor minstens 15 jaar tegenover staan. Die gegarandeerde huurperiode maakt onderdeel uit van de onderhandelingen met de ontwikkelaar. Uitgangspunt is dat de gemeente voor een zo laag mogelijk bedrag een zo lang mogelijke huurperiode wil garanderen. Dit zal een belangrijk criterium zijn bij het maken van een uiteindelijke keus. In het contract wordt vastgelegd dat de gemeente de eerste keus krijgt om de huurovereenkomst voort te zetten.

De investeerder koopt hiermee kortom een toplocatie waar hij naast het poppodium ook woningen of kantoren kan realiseren. Daarmee kan de ontwikkelaar de aanloopverliezen door de verhuur van Doornroosje compenseren. Na afloop van de gegarandeerde huurperiode door Doornroosje houdt hij een aantrekkelijk pand op een aantrekkelijke locatie over.

De gemeente garandeert een kwalitatief hoogwaardig poppodium voor een langere periode op een uiterst gunstige locatie. Doornroosje krijgt de kans in die periode verder uit te groeien tot een centrum van grote betekenis voor de hele regio.

Na die periode kan dan opnieuw de balans worden opgemaakt of voortzetting van deze formule of verhuizing aan de orde is, of dat er wellicht behoefte aan een geheel andere vorm is.

De gemeenteraad besluit op 6 juli over dit voorstel.