Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG start onderzoek na fout bij experiment

Op 2 juni 2005 is een kleine hoeveelheid radioactieve stofdeeltjes in de reactorhal van de Hoge Flux Reactor in Petten vrijgekomen door een menselijke fout bij de inspectie van een onderzoeksexperiment. Er heeft geen vrijgave naar de omgeving plaatsgevonden. De betrokken werknemers en een aantal bezoekers die zich tijdens de gebeurtenis in de reactorhal bevonden zijn direct gecontroleerd. Uit deze controle blijkt dat de stralingsdosis zo gering is dat er geen gezondheidsrisicos zijn voor de betrokkenen. De dosis is ruim onder de wettelijke limieten. Conform procedure is de gebeurtenis gemeld bij de Kernfysische Dienst van het Ministerie van VROM.

Het onderzoeksexperiment bevond zich in een speciale opslagpositie in het reactorbassin en was niet in bestraling. Voordat aangevangen werd met inspectiewerkzaamheden aan het experiment had de overdruk die standaard is aangebracht, er vanaf gehaald moeten worden. Dit is niet gebeurd waardoor een geringe hoeveelheid stofdeeltjes in de reactorhal kon vrijkomen.

De veiligheid van onze medewerkers en de veilige bedrijfsvoering van onze installaties hebben de hoogste prioriteit. NRG is direct een onderzoek gestart naar deze gebeurtenis om heroptreden in de toekomst te voorkomen. Hoewel er sprake is van een geringe gebeurtenis zonder negatieve gevolgen voor betrokkenen, vinden wij het belangrijk in het kader van openheid en transparantie ook zaken die niet goed gaan in de reactor, te melden.


*** einde persbericht ***

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Juliette van der Laan-Jenniskens

NRG Persvoorlichting

0224 56 4967 / 06-10148943