De Unie


Ontslaguitkeringen blijven toch mogelijk
03/06/2005
3 juni 2005 - In tegenstelling tot eerdere (pers)berichten â ook op onze site â is er geen sprake van een extra belastingheffing van 26% ten laste van werknemers bij ontslagvergoedingen. Een aanvullende mededeling van het Ministerie van Financiën heeft dit duidelijk gemaakt.
Het blijft voor werknemers mogelijk om een ontslagvergoeding te krijgen zoals is vastgesteld of overeengekomen. In een aantal gevallen moeten werkgevers een extra heffing van 26% betalen over de ontslagvergoeding indien de vergoeding wordt gebruikt om de periode tot aan het pensioen te overbruggen en dus eigenlijk een âVUT-achtige regelingâ is.

Staatssecretaris Wijn publiceerde op 26 mei jl. het Besluit om in bepaalde specifieke situaties een ontslagvergoeding (deels) te belasten. De technische uitwerking van het Besluit is bedoeld om werkgevers duidelijkheid te verschaffen in welke gevallen zij in ieder geval niet belast worden met een extra heffing. Indien werkgevers kunnen aantonen dat de regeling een ander doel heeft dan een overbrugging tot aan de pensioendatum, bijvoorbeeld een reorganisatie, dan is de werkgever de extra heffing niet verschuldigd. Ook werpt de nieuwe regeling geen belemmeringen op voor bijvoorbeeld de periode tussen twee banen.

Het Besluit houdt in dat een werknemer van 55 jaar of ouder tot twee jaar voor zijn pensioen in totaal (WW â uitkering en ontslagvergoeding) 70% van zijn laatstverdiende loon mag ontvangen. Over het meerdere betaalt de werkgever de extra heffing.

Een werknemer jonger dan 55 jaar mag tot deze leeftijd is bereikt in totaal 100% van zijn laatstverdiende salaris ontvangen. Nadien gelden de regels zoals voor 55 â plussers.

De nieuwe regeling geldt voor ontslagregelingen die na 26 mei 2005 tot stand komen. Op grond van de overgangsregels blijven regelingen van voor deze datum en waarbij het daadwerkelijke ontslag in 2005 plaatsvindt, buiten het bereik van het Besluit als gevolg waarvan er geen extra heffing verschuldigd is door de (ex-)werkgever.