Fantasy: lezen fantastisch, schrijven onderschat

02.06.2005 / 12:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting schrijven

Amsterdam, 3 juni 2005. Fantasy: lezen fantastisch, schrijven onderschat
De grote namen kent iedereen: Tolkien, J.K. Rowling. Fantasy-schrijversnamen die ook fantasieën over wereldwijd succes oproepen. Fantasy lezen is populairder dan ooit. Maar hoe zit het met de Nederlandse schrijvers van dit genre? Club Schrijven Magazine 3 ontrafelt het fantasywereldje in Nederland. 'Fantasy schrijven makkelijk? Je moet een hele wereld in de steigers zetten!' En die moet dan ook nog afgebakend en onderbouwd zijn.

Ingewikkeld genre, dat fantasy. Alles mag verzonnen worden, maar alles moet kloppen. Slordigheid is volstrekt uit den boze, consequent doorvoeren wat je bedenkt essentieel.
Club Schrijven Magazine van juni/juli organiseerde een interview met uitgever Jurgen Snoeren en W.J. Maryson, een van de beste Nederlandse fantasy-auteurs. Een gesprek over de minachting van het literaire establishment voor dit genre, over de voorkeur van de Nederlandse lezer voor de Angelsaksische traditie, en over de ins en outs van de fantasy. Ook fantasy moet lezen als een literaire roman. En beslist niet doen: 'infodump'.
De markt voor Fantasy, horror en SF, en een workshop Fantasy schrijven: lees het uitgebreid in Club Schrijven Magazine 3-2005.

+++Club Schrijven Magazine besteedt in nr. 3 (mei/juni) uitvoerig aandacht aan schrijven in het genre fantasy. Verder in Club Schrijven Magazine 3:
Schrijfstad Rotterdam: harde werkers schrijven aan de Maas, en Schrijfwandeling Rotterdam op 18 juni; 'Komrij heeft het mis': Yke Schotanus over het vrije vers; Het debuut van Robert Wolfe; Tweede roman: Liesbeth Annokkee worstelt met de opbouw; Workshop op papier: Fantasy schrijven 'makkelijk? Je moet een hele wereld in de steigers zetten!'; en de vaste rubrieken Nieuws, Tekstuur (bespreking ingezonden werk), uitgebreide Schrijfagenda (cursussen, wedstrijden, evenementen), Media, en Schrijfboeken.

Club Schrijven Magazine
van inspiratie tot publicatie - het vakblad over creatief schrijven; verschijnt 6 x per jaar
jaar 9 nummer 3, mei/juni 2005;
losse verkoop 6 Euro; abonnement 28 Euro per jaar
Uitgever: Stichting Schrijven; te bestellen via (0031)20-625 4141 en www.clubschrijven.nl
los te koop bij boekhandels in Nederland en Vlaanderen (zie www.schrijven.org/index.php?boekhandels )
---
Opmerking voor de redactie,