Verandering zorgstelsel nog 'kat in de zak'

03.06.2005 / 13:14 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nierstichting nederland

Dringende oproep van Nierstichting en Nierpatiëntenvereniging aan Eerste Kamer voor uitstel besluitvorming over de Zorgverzekeringswet.

Bussum, 3 juni 2005 - Op dinsdag 7 juni behandelt de Eerste Kamer de Wet op de zorgtoeslag en de Zorgverzekeringswet. Dit met de bedoeling al op 14 juni tot stemming te komen. De Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN) en Nierstichting Nederland achten dat prematuur en onverantwoord. 'Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de Zorgverzekeringswet zal uitpakken, er zijn nog te veel 'open einden' ' stelt Mr.drs. Janny Bakker-Klein, directeur Nierstichting Nederland en in deze sprekend namens de beide organisaties. 'We worden overspoeld door vragen van verontruste patiënten. Vragen waar niemand antwoord op heeft, zelfs de minister van VWS niet. We hopen dat de Eerste Kamer op de rem trapt.' De NVN en de Nierstichting stuurden vandaag een brandbrief aan de Eerste Kamer om hun zorgen uit te spreken en dringend te vragen om uitstel van besluitvorming. 'Zo'n ingrijpend besluit kan ons inziens pas worden genomen als de gevolgen van deze stelselwijziging duidelijker zijn, vooral in samenhang met andere vergaande veranderingen zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO),' licht Janny Bakker toe.

Bijna geruisloos passeerde de Zorgverzekeringswet de Tweede Kamer. Dat is verbazingwekkend gezien de impact van de veranderingen. Nu al is het woord aan de Eerste Kamer. En dat terwijl de werkelijke gevolgen nog volstrekt onhelder zijn, vooral voor chronisch zieken zoals nierpatiënten. Wat hoort wel en niet bij de behandelingen in het basispakket? Kunnen chronisch zieken straks alleen nog polissen in natura krijgen, waardoor hun vrije artsenkeuze en therapiekeuze belemmerd wordt? Of houden zij toegang tot polissen op restitutiebasis? Worden minima gedwongen tot een keuze voor een beperkt pakket? Bieden de aanvullende pakketten genoeg compensatie en zijn ze wel toegankelijk voor patiënten met een chronische aandoening? En vooral: blijft verantwoorde zorg betaalbaar voor de individuele burger? De Nierstichting en de NVN vinden dat er eerst meer duidelijkheid moet komen, voordat deze ingrijpende beslissingen worden genomen.

Minimale eisen
Ter ondersteuning van toekomstige besluitvorming en uitvoering brengen de NVN en de Nierstichting in kaart aan welke concrete minimumeisen de Zorgverzekeringswet - met name het basispakket - en de WMO vanuit het perspectief van de nierpatiënt zouden moeten voldoen. Bijvoorbeeld dat patiënten keuzevrijheid moeten houden voor die vorm van dialyse die het best bij hun persoonlijke situatie past. En dat de nieuwe wettelijke voorzieningen toereikende paramedische zorg (fysiotherapie, diëtetiek) moeten blijven garanderen, inhoudelijk en financieel. Daarmee hopen Nierstichting en NVN zorgverzekeraars en natuurlijk patiënten zélf te steunen in hun keuzes. 'Het zogenaamde recht op minimale zorg mag geen loze kreet worden,' voegt Janny Bakker toe. 'Ook ruimte voor optimale maatschappelijke participatie voor patiënt én mantelzorgers moet in de samenhang van de nieuwe regelingen overeind blijven. Dat is van maatschappelijk belang.'

Kat in de zak
Nierstichting en NVN staan niet alleen in hun grote bezorgdheid over de ontwikkelingen. De hoop is nu gevestigd op de Eerste Kamer. 'Eigenlijk alle fracties hebben heel concrete en zinnige vragen gesteld over de stelselwijzigingen. Vragen en onzekerheden waar zelfs minister Hoogervorst in een Memorie van Antwoord van 41 pagina's (17 mei 2005) niet verder kwam dan beloftes over duidelijkheid in de toekomst. We rekenen erop dat de Eerste Kamer geen 'kat in de zak' koopt,' aldus Janny Bakker.

Volstrekte onzekerheid
De Nederlandse burger verkeert nog in totale onzekerheid door het woud van veranderingen in het zorgstelsel en op het vlak van sociale zekerheid. De gevolgen van de recente veranderingen in de WAO zijn nog niet te overzien. Gemeenten slaan nu al alarm over problemen met de uitvoering en financiering van de bijzondere bijstand (WWB): de daarvoor toegekende budgetten zouden te klein zijn en willekeurig verdeeld. Al heel snel worden gemeenten ook nog verantwoordelijk voor de WMO. Wat wordt daarvoor de financiële basis en kunnen de gemeenten alle extra taken wel aan? Daar doorheen speelt nog eens de stelselwijziging met de Zorgverzekeringswet, waarvan de ongewenste bij-effecten en invoeringsproblemen niet zijn te voorzien. Janny Bakker: 'We vragen ons af of politici zich voldoende realiseren dat chronisch zieken, zoals nierpatiënten, door al die veranderingen in totale onzekerheid verkeren. We vinden dat definitieve besluitvorming pas mag plaats vinden als al die wijzigingen en concrete gevolgen in samenhang kunnen worden beoordeeld. Daarom deze roep om uitstel aan de Eerste Kamer.

---
Noot voor de redactie,