Amnesty International PERSBERICHT 3 juni 2005

Guantànamo Bay moet gesloten worden

President Bush noemt de kritiek van Amnesty International op de behandeling van gevangenen op Guantànamo Bay 'absurd'. Amnesty wijst er op dat Guantànamo een gevangenkamp is, waar mensen willekeurig en voor onbepaalde tijd gevangen gehouden worden, vrijwel afgesloten van de buitenwereld, zonder aanklacht, proces of toegang tot een rechter.

Niet één Guantànamo-gevangene heeft de rechtmatigheid van zijn gevangenschap aan een rechter kunnen voorleggen, ondanks een uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof.

Daarnaast is Guantànamo slechts het zichtbare deel van het verhaal. Er is groeiend bewijsmateriaal dat dat de VS een een wereldwijd netwerk van geheime detententiecentra gebruikt, waar mensen in het geheim vast gehouden worden, van Afghanistan tot Irak en verder.

Het ondervragingsbeleid en -praktijk van de Verenigde Staten tijdens de 'oorlog tegen terrorisme' breekt systematisch en opzettelijk met het absolute verbod op marteling en mishandeling. Gevangenen zijn door de VS overgebracht ter ondervraging naar landen waar gemarteld wordt zoals Egypte, Oezbekistan en Jemen.

Amnesty International vraagt de Amerikaanse regering daarom om: alle geheime en incommunicado detenties te beëindigen het Internationale Rode Kruis volledige toegang te verschaffen tot alle gevangenen, inclusief zij die op geheime plaatsen vastgehouden worden. alle gevangenen toegang tot een rechter te laten krijgen. een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen die alle aantijgingen van marteling, mishandeling, willekeurige gevangenschap en 'verdwijningen' onderzoekt iedereen die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van mensenrechtenschendingen te berechten.

Guantànamo Bay moet onmiddelijk gesloten worden, waarbij de gevangenen óf voor een rechter in de VS gebracht moeten worden óf vrijgelaten moeten worden.

Lees ook op www.amnesty.nl Volledig (Engelstalig) persbericht: Response to president Bush Eerdere persberichten van Amnesty International (Engelstalig) New Amnesty International report on USA's "war on terror" detentions Guantànamo detentions enter fourth year as torture allegations mount Rapporten van Amnesty International (Engelstalig): Guantànamo and beyond: The continuing pursuit of unchecked executive power USA: Human dignity denied: Torture and accountability in the 'war on terror'

Noot voor de redactie-

Amnesty International