Rookverbod in verschillende Europese landen = succes.

03.06.2005 / 14:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Glaxosmithkline

Rookverbod in verschillende Europese landen = succes.

Zeist juni 2005 - Gisteren vond in Luxemburg de conferentie 'Smoke Free Europe' plaats. Dé gelegenheid bij uitstek om de stand van zaken op te maken van de verschillende Europese landen die reeds het rookverbod invoerden. Ierland, Italië, Noorwegen, sinds 1 juni dit jaar ook Zweden, enz. deelden er hun ervaringen. En die bleken positief. De hamvraag is: wanneer volgt Nederland met een rookverbod in bars en restaurants? Want uiteindelijk lijkt dit onvermijdelijk...

BELANG VAN EEN ROOKVERBOD.
Nog al te vaak worden de gevolgen van passief roken onderschat. Alhoewel studies het tegendeel aantonen. Het probleem van passief roken speelt vooral in kleine afgesloten ruimtes zoals bars, cafés, enz. Hierdoor is vaak de concentratie van omgevingstabaksrook hoog.

IERLAND: ROOKVERBOD = POSITIEVE ERVARING
Op 29 maart 2004 werd het rookverbod in Ierland een feit. Sindsdien zijn kantoren, winkels, fabrieken, restaurants, bars, cafés en andere afgesloten werkruimtes rookvrij.

Het hoofddoel van het verbod was om derde partijen, voornamelijk werknemers, te beschermen tegen de blootstelling aan de schadelijke invloed van omgevingstabaksrook. Wat aanvankelijk onmogelijk leek, is toch gebeurd. Na één jaar worden zuivere gezonde rookvrije werkplaatsen als onderdeel van het dagelijkse en sociale leven gezien!

Enkele concrete cijfers na één jaar rookverbod:

Zéér grote steun van rokers en niet-rokers voor het rookverbod
98 procent van de mensen gelooft dat de werkruimte gezonder is
96 procent van de mensen heeft het gevoel dat het rookverbod een succes is
93 procent van de mensen vindt dat het rookverbod een good idee is

De kwaliteit van de lucht in de pubs is enorm verbeterd sinds het rookverbod.

Het niveau van koolstofmonoxide is met 45 procent gedaald bij werknemers van rookvrije bars.

96 procent van alle werknemers in afgesloten ruimtes werkt in een rookvrije omgeving sinds de invoering van het rookverbod.

Wat de omzet van de horeca betreft, de officiële cijfers geven aan dat er slechts een omzetdaling van 3,3 procent plaatsvond, in plaats van de verwachte 15 tot 25 procent. Er moet tevens rekening worden gehouden met het verschil tussen de horeca in en buiten de stad.

Ook in New York (USA) werd op 30 maart 2003 'The Smoke-Free Air Act' van kracht in alle kantoren én de horecasector. In plaats van een omzetdaling, steeg de omzet van restaurants en bars met 8,7 procent. De tewerkstelling in restaurants en bars steeg met 10.600 arbeidsplaatsen sinds het rookverbod.

Algemene conclusie uit de presentatie van Luk Joossens (Stichting tegen Kanker in België):
In de landen met rookverbod zijn de verwachte negatieve economische gevolgen in de horecasector uitgebleven.
In de landen zonder rookverbod is de realiteit dat vele niet-rokers rokerige bars en restaurants ontwijken.
Rookvrije bars creëren een gezonde omgeving voor klanten en personeel.

De hamvraag is: wanneer volgt Nederland met een rookverbod in bars en restaurants? Want uiteindelijk lijkt dit onvermijdelijk...