Socialistische Partij

Fraude in reïntegratiebranche erkend


03-06-2005 Staatssecretaris van Hoof erkent de klachten van de SP dat reïntegratiebedrijven fraude plegen en oneigenlijk gebruik maken van reïntegratiegelden. TNO heeft in opdracht van de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) een onderzoek uitgevoerd naar misbruik van reïntegratiegelden.

Reïntegratiebedrijven vermelden in offertes betere prestaties dan zij behaald hebben, declareren activiteiten die niet of niet volledig zijn uitgevoerd, declareren dubbel en houden werkzoekenden onnodig lang vast in de hoop dat ze op eigen kracht werk vinden zodat ze het geld kunnen opstrijken. Het TNO onderzoek bevestigt een groot deel van de klachten die de SP in december 2004 meldde in de "Rapportage Meldpunt Klachten Reïntegratie"

Jan de Wit "Toch ben ik ontevreden. In plaats van nu een grote bezem te pakken om de rotzooi op te vegen, gaat de staatssecretaris op zijn handen zitten", is de reactie van Jan de Wit, SP-Kamerlid, op de erkenning van de staatssecretaris. " Het was geen onderzoek om fraude en oneigenlijk gebruik daadwerkelijk op te sporen, maar naar mogelijke fraudevormen en kans daarop. Het onderzoek bestond uit gesprekken met mensen uit 7 organisaties. Dat heeft twee zaken opgeleverd die nu strafrechtelijk worden onderzocht. Dit lijkt me maar een klein topje van de ijsberg. De staatssecretaris kan nu niet volstaan met de opmerkingen dat het UWV en de gemeenten beter moeten gaan controleren. De SIOD moet met bezem en stofkam door deze branche, waar per jaar 500 miljoen publiek geld omgaat."

De SP ziet in het onderzoek de bevestiging dat de reïntegratie door commerciële bedrijven een miskleun is uit de categorie `Betuwelijn'.