TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 01-06-2005

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 3 juni
Nederland 2 - 21.30 uur

JAAP JONGBLOED IN SYRISCHE CEL

VERMIST-presentator Jaap Jongbloed heeft met zijn crew bange momenten doorstaan op een politiebureau in de Syrische hoofdstad Damascus. Beschuldigd van poging tot ontvoering zat het drietal urenlang in een getraliede ruimte.

Jongbloed was naar Syrië gekomen om de Groningse Janneke Schoonhoven te helpen contact te leggen met haar twee naar dat land ontvoerde kinderen Sara (9 jaar) en Ammar (11 jaar). De Syrische vader van de kinderen heeft hen in augustus vorig jaar gekidnapt en naar Damascus gebracht. Met de smoes dat hij met de kinderen naar Disneyland Parijs zou gaan, wist hij ze aan de moeder te ontfutselen.

Janneke Schoonhoven vertelde haar verhaal in de vorige uitzending van VERMIST. De dag erna belde de kleine Sara in een onbewaakt ogenblik in paniek naar haar moeder in Nederland. Ze was, net als haar licht autistische broer Ammar, het slachtoffer geworden van een woedeaanval van hun vader. Janneke: "Sara kwam huilend aan de telefoon. Ze was door haar vader in elkaar geslagen, omdat ze heimwee had naar Nederland. Het was een wanhopige noodkreet. Ze wilden weglopen. Hun vader is heel agressief, ik vreesde voor de levens van mijn kinderen en ik heb meteen een vlucht geboekt."

VERMIST besloot Janneke bij te staan in haar poging om de kinderen te zien en de ernst van hun toestand waar te nemen. Bovendien had de vader per mail aan VERMIST laten weten dat hij voor de camera zijn verhaal wilde vertellen. Alleen Janneke was absoluut niet welkom, berichtte de man.

De VERMIST-ploeg wist in Damascus, in de nabijheid van de woning van de vader, een ontmoeting met de kinderen te arrangeren. Maar in plaats van de Sara en Ammar kwam hun tierende vader naar de ploeg toe. Jongbloed: "Het was een uiterst beangstigende situatie. De man reed de crew klem en schreeuwde moord en brand. In een mum van tijd waren we omringd door tien taxi's. De vader bleef roepen dat zijn kinderen ontvoerd werden en dat wij een pistool zouden hebben."

Uiteindelijk wist de ploeg aan de woedende menigte te ontkomen. De volgende dag leek de vader gekalmeerd. Hij belde en nodigde het VERMIST-team uit voor een gesprek in zijn huis. Het bleek een valstrik. Daar aangekomen werden Jongbloed en de zijnen opgepakt en afgevoerd door vier politiemannen in burger.

Een angstige dag op het bureau in de achterbuurt van Damascus volgde. De vader van Sara en Ammar had de agenten wijs gemaakt dat de VERMIST-ploeg onder bedreiging met een pistool de kinderen had proberen te ontvoeren. Jongloed: "Het was een heel grimmige sfeer. Niemand op het bureau sprak een andere taal dan het Arabisch. Gelukkig hadden ze mijn mobiele telefoon niet afgepakt. Toen ze even niet opletten, heb ik de Nederlandse ambassade kunnen bellen. Die kwamen een paar uur later godzijdank met een tolk en wisten na ellenlange gesprekken de politie te overtuigen dat er sprake was van een misverstand."

Janneke Schoonhoven, die zich ten tijde van de arrestatie in het hotel bevond, was totaal uit het lood. "Dit laat weer zien hoe onbetrouwbaar en agressief die man is. Dat hij probeert om ons met valse verhalen achter de tralies te krijgen. Ik sta doodsangsten uit voor de veiligheid van de kinderen. Het zijn gewoon twee Nederlandse kinderen die doodongelukkig zijn en smeken om bij hun moeder te mogen zijn!"




TROS