Gemeente Borger-Odoorn


03-06-2005
WOONWIJK HUNZEDAL BORGER WORDT EEN WIJK VOOR IEDEREEN, EEN WIJK MET TOEKOMST

Van aanbodgericht naar vraaggericht

Doelstelling
Hunzedal moet een wijk voor iedereen worden. Een wijk waar bewoners van jong tot oud prettig en veilig wonen. Een wijk die toegankelijk is en veel groen heeft en die gekenmerkt wordt door mooie uitzichten, verschillende woningtypen en -vormen en met voldoende levendigheid en ontmoetingsplekken.

Interactief
De bewoners van Hunzedal zijn intensief betrokken bij het proces middels een woonwensenonderzoek, workshops, bewonersavonden, nieuwsbrieven, etc. Uit het woonwensenonderzoek, waaraan bijna 90% van de bewoners heeft deelgenomen blijkt dat de huidige bewoners gehecht zijn aan hun wijk en er graag wonen. Ze hebben wel de nodige wensen zoals het verbeteren van de woning en woonomgeving, het meer differentiëren van de woningen en de woonomgeving en het mogelijk kopen van een woning. De wensen betreffen bijvoorbeeld een betere isolatie en het verhelpen van veel mankementen. Ook zijn er wensen om verouderde voorzieningen zoals de verwarming en de keuken te vervangen. Ten aanzien van de woonomgeving willen de bewoners graag beter onderhouden groen en minder hoogteverschillen in de wijk. In Hunzedal wonen relatief veel 55-plussers en 40 procent woont meer dan tien jaar in de wijk. Op woensdag 27 april is het wijkplan aan de bewoners gepresenteerd tijdens een inloopmarkt.

Wijkplan
In het plan zijn Hunzedal's kwaliteiten zoals rustig wonen in een groen en glooiend landschap versterkt. Met de herstructurering is de kans gegrepen Hunzedal's knelpunten, zoals slechte oriëntatie, parkeeroverlast en onduidelijke scheiding openbaar/privé aangepakt. Er komt een grotere variatie in type, prijsklasse en verhouding huur/koop van de woningen. Een deel van de huidige woningen krijgen een kwaliteitsimpuls en nieuwbouw moet op een duurzame manier gebeuren. Dit laatste niet alleen door het gebruik van duurzame materialen, maar ook door het maken van levensloopbestendige woningen en het toepassen van maatregelen die de woonlasten verlagen. Bewoners kunnen hierdoor langer in Hunzedal blijven wonen, wat de sociale samenhang versterkt. Om de levendigheid te vergroten kunnen er ontmoetingsplekken en speelplekken gecreëerd worden. Omstreeks 2013 zullen in totaal zo'n 200 woningen in de wijk staan, voor de huidige en nieuwe bewoners. Hunzedal zal dan met ruim 30 woningen zijn verdund. Daarbij zal 69% van de woningen in Hunzedal bestaan uit sociale huurwoningen (139 woningen), 3% zal bestaan uit vrije sector huurwoningen (6 woningen) en 28% zal bestaan uit koopwoningen (56 woningen).

Vervolg
Het wijkplan is opgedeeld in zeven deelprojecten die nu verder kunnen worden uitgewerkt. Per deelproject zal een uitvoeringsplan worden gemaakt, waaronder bijvoorbeeld een stedenbouwkundig plan met een uitwerking van de woningtypes. Hierin wordt aangegeven waar en hoe er gebouwd mag worden. Ook de plannen voor de woningverbetering van een deel van de wijk en de inrichting van het openbaar gebied worden verder uitgewerkt. Voor de vervangende nieuwbouw wordt nu uitgegaan van drie bouwfasen. Deze zijn gepland van 2007 tot 2013.