Gemeente Gulpen-Wittem

Persbericht
26 mei 2005

Opruimen is eigenlijk kinderspel!
900 Kinderen ruimen in gemeente Gulpen-Wittem zwerfvuil op

Het Zuid-Limburgse Gulpen-Wittem is rijk aan natuurschoon. Vele toeristen weten elk jaar de weg naar het heuvelrijke zuiden te vinden en ook de eigen inwoners hebben nog regelmatig het gevoel in een stukje buitenland in Nederland te leven. En dat moet natuurlijk ook zo blijven. In prachtig plaat(s)jes hoort daarom geen zwerfvuil, maar kennelijk is het voor veel mensen toch moeilijk lege blikjes en zakjes of andere rommel mee naar huis te nemen of in een prullenbak te gooien. Wethouder Bormans ergerde zich daar aan en heeft er daarom in samenwerking met verschillende basisscholen, het Centrum Natuur- en Milieu-Educatie Maastricht en Mergelland (CNME) en de IVN-groepen Eys en Gulp & Geul iets op gevonden.

Zwerfvuilproject
In onderling overleg is besloten tot een zwerfvuilproject te komen waarbij 900 kinderen van verschillende basisscholen de hoofdrol spelen. Op de deelnemende scholen geven leerkrachten drie lessen uit het pakket "Zwerafval, mooi niet !" van Stichting Nederland Schoon. Daarna wordt een afsluitende les gegeven door het CNME, waarna de kinderen in groepjes naar buiten gaan om (in hun eigen straat/wijk) een opruimactie te houden. Het verzamelde afval wordt daarna op het schoolplein op een zeil verzameld en tenslotte door de gemeentelijke buitendienst - na een demonstratie van de veegwagen - afgevoerd. Ook wordt op elke lagere school de afvalshow van Ronald McDonald opgevoerd.

Aan de slag met kauwgumlespakket en de fotocamera
Op de locatie Nyswiller van middelbare scholengemeenschap Sophianum krijgen LWOO-leerlingen (12-13 jarigen) en VMBO-leerlingen (12-13 jarigen) aan de hand van het "kauwgumlespakket" enkele lessen. Ook wordt met groepjes leerlingen een ronde gemaakt, waarbij de zwerfvuilsituatie met (wegwerp)-fotocamera's wordt vastgelegd en waarbij het zwerfvuil wordt verzameld en opgeruimd. Een aantal leerlingen van 5 atheneum begeleiden de kinderen van de lagere scholen bij de opruimacties. Wethouder Bormans van milieu zegt hierover: "Het is uniek dat in een kleine gemeente zoals de onze, 900 kinderen willen deelnemen aan dit project. Zwerfvuil ontsiert straten, perkjes en pleinen en afvaldumpingen in het buitengebied leiden tot milieuvervuiling. Het opruimen van zwerfvuil en afvaldumpingen kost de gemeente, en dus ons allemaal, veel geld. Bewustwording en gedragsverandering kunnen bijdragen aan vermindering van zwerfvuil en afvaldumpingen". Wethouder Janssen van onderwijs sluit zich hierbij aan: "Het mes snijdt zo dus aan twee kanten, de kinderen helpen onze mooie gemeente mooi te houden en ze zien tegelijk hoe lelijk en rommelig zwerfvuil is. Hopelijk stimuleert ze dat om zelf hun rommel in de prullenbak te gooien. Geweldig dat zoveel scholen meedoen"!