Nieuw-Vlaamse Alliantie


De Gucht doet het weer! (05/06/05)

Er gaat geen weekend voorbij of Karel De Gucht vindt het nodig persoonlijk uit te halen naar andere politici in kranteninterviews. Nu hij verbod heeft gekregen van zijn partijvoorzitter om nog langer te schimpen op partijgenoten, heeft De Gucht zijn werkveld verlegd naar het buitenland, daar wordt hij immers geacht bevoegd te zijn!

Niet alleen de Eerste Minister van Nederland moet het ontgelden, hij haalt in één adem alle Nederlanders door het slijk. Of wat te denken over de volgende uitspraak:

De publieke opinie van Nederland is wel heel vluchtig en onberekenbaar geworden: eerst stonden ze achter een extravagante relnicht, een dandy met afwijkende opvattingen en een Bentley met chauffeur (Pim Fortuyn), na zijn dood kiest de massa voor een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie geen spoor van charisma kan ontwaard worden (Jan Peter Balkenende) en nu wordt plots die vreemde man met zijn raar kapsel populair (Geert Wilders).

Aanleiding voor dit laag bij de grondse proza was de bewering van De Gucht dat hij én Verhofstadt het veel handiger zouden aangepakt hebben als België een referendum zou georganiseerd hebben over de Europese Grondwet, België zou dan ook volmondig ja hebben gestemd.

Een knaller van formaat : Belgie heeft geen referendum durven organiseren (uit angst voor misbruik door extreem-rechts) en België heeft geen referendum mogen organiseren van de PS (uit angst voor een verschillend resultaat in beide landsdelen). Zo simpel is dat en moest De Gucht het ook maar wagen om dezelfde woordenschat boven te halen over de politieke leiders in Frankrijk, dan bestond er nu geen regering Verhofstadt meer.

Uitgerekend op een ogenblik dat de Vlaamse regering er alles aan doet om de plooien terug glad te strijken met de Nederlandse regering, om zo belangrijke dossiers die door paars tot een puinhoop waren herleid (o.a. de uitdieping van de Westerschelde, de IJzeren Rijn,) weer op het goede spoor te zetten, slaagt de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken er in om zowat alle regels van het goed fatsoen aan zijn laars te lappen. Wie dacht dat het na minister Michel, die zich ook al als een olifant in de diplomatieke porseleinkast gedroeg, enkel beter kon worden, heeft zich vergist. België heeft nu een minister van Buitenlandse zaken die aan hetzelfde tempo buitenlandse ministers beledigt, maar daar vervolgens ook nog schaamteloos over durft te liegen. De geluidsfragmenten die ondertussen werden uitgezonden, maken immers duidelijk dat de journalist de woorden van De Gucht niet heeft verdraaid. Deze zware beschuldigingen van De Gucht waren er enkel op gericht om zichzelf uit de wind te zetten. Voor de N-VA volstaat een officiële verontschuldiging of een terugfluiten door de premier, niet. Indien De Gucht niet meer over het nodige zelfrespect beschicht om de eer aan zichzelf te houden, moet de premier optreden.

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter en Europees parlementslid Bart De Wever, algemeen voorzitter en Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be