Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bondsraad geeft Schaakacademie de vrije hand

De Bondsraad van de KNSB was op op zaterdag 4 juni bijeen. Er werd onder meer gesproken over de toekomst van de Schaakacademie. Na een uitvoerige discussie werd besloten dat de KNSB en de Schaakacademie 'worden ontvlochten' om de woorden van KNSB vice-voorzitter Sytze Faber te gebruiken. Concreet houdt de afspraak in dat de Schaakacademie zes weken de tijd krijgt om haar contacten met mogelijke externe financiers verder uit te werken. Deze nieuwe partners kunnen bijvoorbeeld een deel van de aandelen van de Schaakacademie overnemen of op andere wijze geld in de onderneming steken. Op dit moment is de KNSB de enige aandeelhouder. Uitgangspunt van de actie is dat de Schaakacademie maximale kansen krijgt om zich te positioneren op de markt en de KNSB geen verdere financiële risico's loopt. Een commissie van drie personen, bestaande uit KNSB-penningmeester Erik Both en de Bondsraadsleden Teun Koorevaar en Roger Hünen, zal de plannen van de Schaakacademie half juli beoordelen.

Veel minder tijd had de Bondsraad nodig voor het financiële jaarverslag over 2004. Dat werd na enkele korte vragen unaniem goedgekeurd. Tijdens het financiële debat constateerde de Haagse voorzitter Koert ter Veen dat er al een tijd een conflict bestaat tussen een deel van de Bondsraad en de Financiële Adviescommissie (FAC; deze commissie houdt namens de Bondsraad toezicht op de financiën van de KNSB). Hij stelde voor dat de leden van de FAC hun functie ter beschikking zouden stellen zodat 'we een nieuwe start kunnen maken en over de positie van de FAC kunnen nadenken.' Het voorstel werd in stemming gebracht en met 179 tegen 111 stemmen aangenomen. De leden van de FAC besloten daarop af te treden.

KNSB vice-voorzitter Sytze Faber kondigde aan dat er op 8 oktober een themadag zal plaatsvinden over de toekomst van het schaken in Nederland. Mogelijk wordt het de eerste van een serie bijeenkomsten. Ook heeft het KNSB-bestuur besloten dat er tien procent bezuinigd moet worden op de personeelskosten van het Bondsbureau. De wijze waarop dit zal gebeuren, moet nog worden uitgewerkt. Voorstellen over een eventuele verhuizing van het Bondsbureau zijn waarschijnlijk pas in november van dit jaar te verwachten.


---

Tiviakov in Colombia

De in Groningen woonachtige Sergei Tiviakov reist graag en veel. Afgelopen maand nam hij in Colombia deel aan een groot open toernooi dat hij overigens op magistrale wijze won. Na afloop van het toernooi snoof Tiviakov flink wat pre-Inca cultuur op en at en passant nog even een cavia. De Duitse website Chessbase doet verslag.
---