Ingezonden persbericht

VIJFDE PLAATS VOOR CARLO VAN DAM IN VALENCIA!

Valencia, 05 juni 2005 - In het tweede weekend om het Europees Formule Renault 2.0 kampioenschap heeft Carlo van Dam van zich doen spreken door in de tweede wedstrijd als vijfde te eindigen. Met deze finish op het 4,005 kilometer lange circuit maakt de Nederlander een inhaalslag in dit kampioenschap en nestelt zich met tien punten op een elfde plaats in het klassement. De contouren voor dit succes werd door Van Dam reeds in de voorbije trainingen en kwalificaties gelegd. De rijder van SG Formula wist zich in het geweld van 38 jonge talenten goed staande te houden door op vrijdag een vierde (1:33.203) en tweede tijd (1:33.388) op de chrono's te zetten. In de beide kwalificatiewedstrijden van elk slechts 12 minuten boekte de Vlaardinger op zaterdag tweemaal een derde tijd in zijn groep, waarvan hij de laatste zou omzetten in een vijfde plaats.

KWALIFICATIE
Vanwege het grote deelnemersveld van 28 rijders wordt de kwalificatiesessies gesplitst in groep met even en oneven startnummers. Carlo van Dam (startnummer 33) rijdt totaal acht ronden in zijn sessie en behaald een derde plaats (1:32.865) in zijn groep, terwijl hij lange tijd zicht had op de pole-position. Wanneer de sessie tijdelijk wordt stilgelegd doordat één van de rijders van de baan is geraakt, zoeken alle 19 deelnemers de pitstraat op. Ook Van Dam komt naar binnen door de code 'rood' situatie, maar negeert het signaal dat zijn bolide moet worden gewogen. Na afloop wordt Van Dam hiervoor gediskwalificeerd en moet de eerste wedstrijd als laatste aanvangen. Carlo laat zich door het incident echter niet uit het veld slaan en pakt in de laatste kwalificatiesessie opnieuw de derde tijd (1:33.333) in zijn groep en zal de tweede wedstrijd als vijfde vertrekken.

CARLO VAN DAM: "Ik zit er in de kwalificatiesessies bijzonder goed bij. De tijden zijn erg snel en weet mij samen met mijn teamgenoten Grosjean en Clairay continu van voren te melden. Enige smet op deze sessies is natuurlijk mijn diskwalificatie in de eerste training. Toen de sessie voor enkele minuten werd stilgelegd stonden alle lichten op het circuit op rood en kreeg bij de ingang van de pitstraat geen signaal van de organisatie dat ik mijn auto moest laten wegen. Ik reed geconcentreerd en nietsvermoedend voorbij de weegbrug en werd hiervoor gestraft."
.
RACE 01 + 02
Wanneer Carlo van Dam de rij op de startgrid sluit worden de rode lichten voor de eerste wedstrijd gedoofd. Carlo komt goed uit de startblokken en pakt enkele deelnemers in het begin van de 14 ronden tellende race. De 19-jarige coureur weet zich halverwege de wedstrijd knap naar voren te manoeuvreren en haalt op eigen kracht zes rijders in. Van Dam wordt echter geremd in een snellere opmars door een safetycar situatie die maar liefst vier ronden zou duren. Carlo komt in zijn eerste race als 24e over de meet. Ook in de tweede race op zondagmorgen komt Van Dam goed van zijn plek en behoudt zijn positie na de eerste ronde. Van Dam zit in een treintje met twee Japanners Kobayashi en Matsumura en rijden op korte afstand van poleman Ammermüller en Van Dam's teamgenoot Grosjean. Omdat de rijders op dit smalle en bochtige circuit niet of nauwelijks kunnen inhalen behoudt Van Dam zijn positie. De rijder van S-T-A-R-T komt na zestien ronden als vijfde onder de zwart-wit geblokte vlag door.

Carlo van Dam: "Ik ben tevreden over het resultaat van vandaag. Op dit circuit kun je alleen posities winnen bij de start van de wedstrijd want daarna is inhalen bijna onmogelijk. Gelukkig heb ik met mijn vijfde plaats een aantal waardevolle punten kunnen toevoegen aan mijn totaal. Ondanks dat ik gisteren achteraan moest starten in de eerste manche door mijn diskwalificatie in de eerste kwalificatiesessie, heb ik aangetoond dat de snelheid absoluut aanwezig is. Ik heb in ieder geval een stap in de goede richting gezet en ik hoop deze stijgende lijn te kunnen doortrekken naar de volgende EK wedstrijd op het circuit van Le Mans. Maar eerst zal ik sportieve revanche willen nemen op het circuit van Zandvoort waar ik volgende week zal deelnemen aan de Marlboro Masters!"

S-T-A-R-T (STichting Aankomend Race Talent) is een Nederlands initiatief dat jong racetalent op diverse facetten van de autoracesport wil ondersteunen. S-T-A-R-T biedt jonge coureurs ondersteuning op zowel communicatieve- als commerciële aspecten die verbonden zijn met de autosport. S-T-A-R-T presenteert zich op de grid als een S-T-A-R-T-F-I-G-H-T-E-R, geïnspireerd op de F104 / Starfighter van de US Airforce. Zoals de US Airforce destijds alleen de echte talenten opleidde, zo wil S-T-A-R-T Nederlandse racetalenten begeleiden. Ondernemingen die als sponsor willen participeren in dit concept en jonge racetalenten die menen in aanmerking te komen voor deze begeleiding kunnen contact opnemen met S-T-A-R-T door een emailbericht te sturen naar trademarketingbenelux@eddinglega.nl

UITSLAG RACE 01 - EK Formule Renault 2.0 (04 juni, circuit Valencia):
01. M. Ammermüller, Jenzer Motorsport 25:27.255
02. K. Kobayashi, Prema Power Team+ 03.632
03. R. Grosjean, SG Formula + 04.489
04. Y. Clairay, SG Formula + 05.367
24. C. VAN DAM, SG Formula+ 22.293

UITSLAG RACE 02 - EK Formule Renault 2.0 (05 juni, circuit Valencia):
01. M. Ammermüller, Jenzer Motorsport 25:15.217
02. R. Grosjean, SG Formula+ 03.777
03. H. Matsumura, Graff Racing + 05.450
04. K. Kobayashi, Prema Power Team+ 08.102
05. C. VAN DAM, SG Formula+ 09.043

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Carlo van Dam's officiële website: www.carlovandam.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com)