EVD

Bedrijvenmissie naar Panama en de Kanaalzone, 5 t/m 9 juni 2005

Met een hoogambtelijke delegatie onder leiding van Marten van den Berg, de plv. directeur-generaal voor de Buitenlands Economische Betrekkingen

---

De Panamese overheid heeft grootse plannen om het Kanaal te moderniseren. Het gaat om een megaproject met een omvang van 5 miljard US dollar, het grootste infrastructuurproject in Latijns-Amerika sinds jaren. Hier liggen veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, dat gespecialiseerd is in dergelijke werken. Naast export van hoogwaardige kennisexpertise (technologie rondom sluizen, kades en waterwegen etc.) brengt de modernisering van het Kanaal ook duurzame onderhoudscontracten met zich mee evenals behoefte aan financial engineering. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) om van 5 tot en met 9 juni 2005 een verkennende bedrijvenmissie naar Panama te organiseren en zal de missie begeleiden met een hoogambtelijke delegatie onder leiding van Marten van den Berg, plv. directeur-generaal voor de Buitenlands Economische Betrekkingen (BEB). Voorzitter van de bedrijvendelegatie wordt Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Nederlands Water Partnership (NWP).

De handelsmissie wordt georganiseerd door de EVD in samenwerking met het NCH en NWP. De uitvoering is in handen van het NCH in nauwe samenwerking met het Netherlands Water Partnership en de Nederlandse ambassade te San José tot wiens ambtsgebied Panama behoort. Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze handelsreis. U kunt zich direct online aanmelden.
Sluitingsdatum voor de aanmelding is 15 april 2005. Om iedere deelnemer een op maat geschreven programma te kunnen garanderen, wordt er een maximum gesteld aan het aantal deelnemers. Inschrijving geschiedt op volgorde van ontvangst.

De doelstellingen van de missie zijn:

* Het onderhouden van de bilaterale-overheid contacten, onder meer door het van gedachten wisselen met bewindslieden en decisionmakers rondom het Panama Kanaal en het verkennen van mogelijkheden voor Nederlandse ondernemingen en banken om onderdelen van dit mega project te kunnen uitvoeren (marktverkenning)

* Ondersteuning te bieden aan de lokaal actieve en aan de meereizende NL-bedrijven door:


* het bijdragen aan de behoefte van NL bedrijfsleven om inzicht te verkrijgen in de commerciële mogelijkheden van de modernisering van het Kanaal (marktverkenning)

* het bijdragen aan de behoefte bij het Nederlandse bedrijfsleven om in contact te komen met lokale autoriteiten en decisionmakers (matchmaking)

* het positioneren van het Nederlandse bedrijfsleven voor deelname aan onderdelen van dit megaproject

Onderdelen van het programma:

* Gesprekken met counterparts en relevante personen uit politiek en bedrijfsleven

* Bedrijfsbezoeken in Panama en aan het Panama Kanaal
* Workshop/seminar waar de Nederlandse deelnemers zich kunnen presenteren aan de Panamese decisionmakers

* Rondetafelbijeenkomst in Panama over de procedure en planning van de tender, behoefte aan expertise en equipment en financieringsmogelijkheden plannen rondom de modernisering van het kanaal

* Bedrijvenmatchmaking toegesneden op profiel en wensen van de Nederlandse deelnemers

* Trade diner met Panamese autoriteiten, zakenrelaties en het Nederlandse bedrijven

Deelnamekosten
Naast de boven aangeduide programmaonderdelen omvat het dienstenpakket een vliegreis en hotelarrangement op basis van een groepstarief, het regelen van lokaal groepsvervoer en een boek met bedrijfsprofielen dat is opgesteld in het Engels en Spaans. De EVD neemt het grootste deel van de organisatiekosten voor haar rekening. Dit maakt het mogelijk dat u voor deze unieke marktverkenning- en matchmakingmissie naar het Panamakanaal slechts Euro 750,-- hoeft te betalen. De bijkomende individuele kosten, zoals reis- en verblijfkosten, individueel transport en een eventuele tolk zijn voor eigen rekening.

Website
De website van het Panama Kanaal www.pancanal.com biedt live beelden.

Meer informatie

* Over de handelsreis

+ NCH
Jan van Wissen
E-mail: janvanwissen@nchnl.nl


+ EVD
Jos Susanna
E-mail: susanna@evd.nl


* Voor inhoudelijke zaken m.b.t. de workshop/seminar:


* Roy Agterbos
E-mail: r.agterbos@nwp.nl

Over Panama

* Online publicatie

* Of neem contact op met de regio-informatiemanager

Panama Ard Kwint (070) 778 8698

Sectorpagina's

* www.evd.nl/bouw

De reis