BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 13 mei 2005

Bnn warzone zuid-afrika: snapshots van een sluipmoordenaar

Op zondag 5 juni van 22.40 uur tot 23.25 uur zendt BNN op Nederland 2 een nieuwe aflevering van BNN Warzone uit. Voor BNN Warzone Zuid-Afrika: Snapshots van een sluipmoordenaar reisden programmamaker Gideon van Aartsen en de 38-jarige fotograaf Adriaan Backer naar de twee meest criminele stadswijken ter wereld: Hillbrow in Johannesburg en The Capeflats in Kaapstad. Tot voor kort waren kogels en messen hier doodsoorzaak nummer één. Maar inmiddels mag sluipmoordenaar aids zich de grootste duivel in deze gangsterparadijzen noemen. Evenals in de rest van Zuid-Afrika.

Adriaan Backer maakte voor STOP AIDS NOW! het boek 'A Call to Witness', een indringend fotogetuigenverslag van het grote aids-verdriet in Zuid-Afrika. Backer fotografeerde veel in Hillbrow, een wijk die wordt beschouwd als het afvoerputje van Zuid-Afrika. Hier leven de allerarmsten van het land: werklozen, vluchtelingen uit andere delen van Afrika, drugs- en drankverslaafden. En ook talloze aidsweeskinderen. Ze worden door gangsters opgewacht, die zowel de jongens als de meisjes de prostitutie in dwingen. De kindhoertjes krijgen veel klanten, want Hillbrow geldt met zijn vele hotels als een van de belangrijkste overnachtingsplekken voor Zuid-Afrikanen op reis. Het gevolg: de kinderen krijgen hiv-aids en besmetten duizenden reizigers, die het virus op hun beurt door het hele land verspreiden. BNN Warzone volgt o.a. straatwerkers van het opvangcentrum Twilight Children, dat vanuit Nederland door STOP AIDS NOW! wordt gesponsord.

Wie wordt geboren in The Capeflats in Kaapstad heeft dubbel pech: je bent een 'coloured' (je hoort niet bij de blanken en niet bij de zwarten) en je kunt niet of nauwelijks ontsnappen aan de macht van gangsterbendes die The Capeflats in 'te beschermen' blokken hebben verdeeld. Ook hier vinden we een belangrijke, nogal onverwachte kiem van de verspreiding van hiv-aids door Zuid-Afrika. BNN Warzone maakte unieke beelden in de Hawenqua Correctional Institute, een van de gevangenissen nabij Kaapstad, waarin vrijwel iedere tot gangsterdom gedwongen jongere uit The Capeflats uiteindelijk een keer terecht komt. Volgens gevangenismedewerker Benjamin James Marsala (42) is de situatie uiterst zorgwekkend: "Iedere jongen, die vanwege een simpele diefstal twee jaar cel krijgt, wordt verkracht en ontvangt dan dus in werkelijkheid de doodstraf! Je gaat gezond de cel in en je komt er met hiv-aids uit. Vervolgens infecteer je je vrouw en/of je vriendinnetjes. En die brengen weer geïnfecteerde baby's ter wereld."

BNN zendt op donderdag 9 juni van 14.30 uur tot 15.15 uur op Nederland 1 de herhaling van deze documentaire uit. Gideon van Aartsen maakte deze BNN Warzone met medewerking van STOP AIDS NOW! en de NCDO.